Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat ca urmare a unei condamnări la un an de detenție pentru șantaj, a fost dus din nou, joi, la Parchetul instanței supreme, pentru a-i fi prezentate materiale de urmărire penală în dosarele FNI și Petromservice, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din PICCJ.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), Dana Tițian, a precizat că Vîntu a fost chemat la PICCJ de procurori din ambele dosare.
Omul de afaceri a stat aproximativ o oră la PICCJ, de unde a fost dus înapoi în locul de detenție.
Vîntu a fost adus la Parchetul instanței supreme, în același scop, și la 1 august.
El a fost și în 23 iulie la PICCJ. Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că ancheta în dosarul Petromservice a fost finalizată, Sorin Ovidiu Vîntu fiind dus la sediul Parchetului instanței supreme pentru a studia volumele de urmărire penală.
Vântu este cercetat în acest dosar alături de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.
Sorin Ovidiu Vîntu a dat atunci o declarație și în dosarul privind prăbușirea Fondului Național de Investiții, la solicitarea procurorilor care anchetează acest caz. Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au adus atunci la cunoștință lui Vîntu faptul că s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de el sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii care anchetează cazul FNI au decis să îi pună la dispoziție lui Vîntu un laptop sigilat, pe care să îl poată folosi doar pentru a studia materialul de urmărire penală din acest dosar, care are 50 de volume de urmărire penală.
În dosarul FNI, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din PICCJ i-au adus la cunoștință lui Vîntu, în 19 iulie, faptul că s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de el sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor.
Din probele administrate de procurori s-a stabilit că, în perioada 1999-2000, Vîntu a realizat mai multe răscumpărări de unități de fond FNI și a utilizat aceste sume la achiziționarea unor bunuri imobile, altele decât cele reținute în starea de fapt din rezoluția de începere a urmăririi penale.
Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, în 24 august, că dosarul Fondului Român de Investiții (FNI), în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de spălare de bani, va fi finalizat foarte curând, precizând că, în acest caz, există 400 de metri liniari de bibliorafturi cu arhive și documente.