Sosirile migranților în Italia au crescut cu aproape 150% față de anul trecut

Publicat: 16 08. 2020, 23:12

Sosirile migranților în Italia au crescut cu aproape 150 la sută față de anul trecut, cu o majoritate covârșitoare care sosește din Tunisia și Libia, in plin război, a declarat sâmbătă ministrul de Interne al Italiei.

Italia s-a străduit să facă față sosirilor zilnice a sute de migranți în țărmurile sale de sud, sarcină complicată în continuare de măsurile de securitate legate de coronavirus.

Odată cu creșterea frustrărilor în rândul primarilor locali, guvernul a concesionat navele feribot masive pentru a ține migranții sub carantină și a chemat armata în unele cazuri, după ce unii migranți care au fost testati pozitiv pentru coronavirus au evadat din centrele de primire, The Local.it

Migranții au ajuns pe țărmurile Italiei cu 148.7%  mai mult decât datele precedente

De la începutul lunii august a anului trecut până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, 21.618 migranți au ajuns pe țărmurile Italiei – cu 148.7 la sută mai mari decât cele 8.691 de debarcări cu un an mai devreme, potrivit datelor prezentate de ministrul de Interne, Luciana Lamorgese.

În ciuda creșterii puternice, numărul de venituri ale migranților este încă mult sub cifrele înregistrate în ultimii ani.

În perioada 2016 – 2017, Italia a înregistrat 182.877 de sosiri de migranți.

În urma acordului cu Libia, numărul migranților a scăzut

După ce Italia a semnat un acord cu Libia pentru paza de coastă pentru prevenirea plecărilor de migranți, numărul a scăzut la 42.700 în perioada 2017-2018.

Lamorgese a spus că dificultatea nu este numărul de sosiri, ci munca suplimentară cerută de măsurile de securitate anti-Covid-19.

„Este nevoie de un sistem de protecție atât pentru populațiile care primesc migranții, cât și pentru migranții înșiși”, a spus ea.

Migranții testati pozitiv prezintă provocări logistice în centrele de primire unde sunt aduși.

„Înotarea este terminată și, atunci când este pozitivă, persoana trebuie tratată în timp ce ceilalți trebuie să stea într-o izolare de 14 zile”, a spus ea.

Tunisienii conduc afluxul

Aproximativ 41,6% dintre migranții care au ajuns în ultimul an au plecat din Tunisia, urmată de Libia de 40,5%.

Peste o treime dintre cei care au sosit au enumerat Tunisia ca naționalitate.

Tunisia combate șomajul ridicat și instabilitatea politică, împingând mai mulți migranți economici să treacă în Italia.

Lamorgese, oficial și prefect italian, a spus că intenționează să facă o călătorie în Tunisia, luni, cu ministrul de Externe Luigi Di Maio și doi comisari ai Uniunii Europene.

Lamorgese a călătorit spre Tunisia în iulie și s-a întâlnit cu președintele Kais Saied și omologul ei Hichem Mechichi.

„Este un moment important și un semn de atenție pentru o țară aflată în dificultate”, le-a spus Lamorgese jurnaliștilor, fără a oferi mai multe detalii.

Datele Ministerului de Interne au arătat că 622 de solicitanți de azil au fost relocați în alte țări europene în perioada 5 septembrie 2019 – 31 iulie, în creștere cu 167 la sută.

Franța a ocupat cel mai mult la 395, în timp ce 132 de migranți au fost trimiși în Germania și 42 în Portugalia.