Printre acuzaţi se numără Cardinalul Angelo Becciu, dar şi foşti şefi ai unităţii de informaţii financiare a Vaticanului, alături de doi brokeri italieni implicaţi în cumpărarea de către Vatican a unei clădiri într-o zonă de lux din Londra, relatează presa italiană.
Becciu, pe care Papa Francisc l-a demis anul trecut şi care şi-a clamat mereu inocenţa în timpul unei investigaţii de doi ani, a devenit cel mai înalt oficial al Vaticanului pus sub acuzare pentru presupuse infracţiuni financiare.
Papa a aprobat personal decizia judecătorului de a-l investiga şi acuza pe Becciu
Potrivit legii bisericeşti, Papa a aprobat personal decizia judecătorului de a-l investiga şi acuza pe Becciu. Acuzaţiile includ delapidare şi abuz în serviciu. Brokerii italieni Gianluigi Torzi şi Raffaele Mincione au fost inculpaţi pentru delapidare, fraudă şi spălare de bani.
Torzi, pentru care magistraţii italieni au emis un mandat de arestare în aprilie, a fost de asemenea acuzat de extorcare. Ambii au negat acuzaţiile.
Patru companii asociate cu inculpaţi individuali, două din Elveţia, una din Statele Unite şi una din Slovenia, au fost de asemenea puse sub acuzare. Procesul urmează să înceapă pe 27 iulie
la Vatican, se arată într-un comunicat.
Papa Francisc a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor
Papa Francisc a anulat, la sfârșitul lunii aprilie, superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici.
Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat la finalul lunii aprilie de papa Francisc care a intrat în vigoare la 1 mai.