Prima pagină » Știri » Spania reduce impozitele pentru companii și populație, pentru a susține recuperarea economiei. Cu cât vor câștiga mai mult românii care lucrează în Spania

Spania reduce impozitele pentru companii și populație, pentru a susține recuperarea economiei. Cu cât vor câștiga mai mult românii care lucrează în Spania

Spania reduce impozitele pentru companii și populație, pentru a susține recuperarea economiei. Cu cât vor câștiga mai mult românii care lucrează în Spania
Guvernul spaniol a anunțat reduceri semnificative până în 2016 la impozitele plătite de companii și populație, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani și pentru a stimula investițiile, înființarea de locuri de muncă și competitivitatea, scrie Wall Street Journal.

Scăderea taxelor va lăsa spaniolii cu mai mulți bani în buzunar înaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfârșitul anului următor, notează publicația americană.

Rata de impozitare pentru companii va coborî de la 30% în prezent la 25% până în 2016.

Pentru persoanele care câștigă peste 300.000 de euro pe an, impozitul va fi redus de la 52%, unul dintre cele mai mari din Europa, la 45%.

De asemenea, cei care obțin mai puțin de 12.450 de euro pe an vor plăti în 2016 impozit de 19%, față de 24,75% în prezent.

Taxarea va crește, însă, pentru populația cu venituri între 100.000 de euro și 150.000 de euro, ca urmare a restrângerii numărului de catetgorii de impozitare, a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro.

Oficialii spanioli afirmă că economia țării crește suficient de puternic astfel încât încasările din impozite să crească chiar dacă scad cotele de impunere.

Fondul Monetar Internațional arăta în luna mai că economia Spaniei, care a ieșit din recesiune în vara anului trecut și ar urma să crească potrivit estimărilor cu 1,2% în acest an, a depășit perioada critică și are spațiul necesar pentru a reduce impozitul pentru companii.

Unii economiști independenți au contestat, însă, aceast raționament. Guvernul de la Madrid nu reușește de mulți ani să respecte estimările proprii privind veniturile la buget, iar acum riscă declinul încasărilor din taxe și inversarea progreselor înregistrate în ultimii ani în privința reducerii deficitului bugetar.

Guvernul a majorat taxele la scurt timp după ce a preluat puterea în urmă cu doi ani și jumătate, în pofida promisiunilor din campania electorală că nu va lua această măsură.

„Nu-mi este clar de ce au crescut taxele atât de repede după ce au luat puterea, dacă argumentul lor acum este că pentru a crește veniturile statului este nevoie de reducerea impozitelor”, a declarat Jose Carlos Díez, economist din Madrid.

Premierul Mariano Rajoy a preluat conducerea guvernului în decembrie 2011, într-o perioadă de criză economică severă pentru Spania. La numai câteva luni, guvernul a crescut impozitul pe venit și TVA, pentru reducerea deficitului bugetar.

Rajoy și-a cerut scuze pentru încălcarea promisiunii din campania electorală și a dat asigurări că unele creșteri de taxe sunt temporare.

Creșterea economică a Spaniei, deși modestă, face posibilă acum scăderea impozitelor, a spus ministrul Bugetului.

Încasările la buget în primele cinci luni ale anului sunt cu 5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Ponderea încasărilor din taxe în PIB este în Spania de circa 38%, printre cele mai scăzute din zona euro, dar se află în urcare, a spus el.

Reducerile de taxe anunțate de guvern ar aduce rata de impozitare pentru persoanele cu venituri mari la nivelul anterior majorării din 2012, în timp ce pentru cei cu venituri mici ar fi ușor mai scăzută.

Autor

Citește și