Prima pagină » Știri » Spațiu modern de COWORKING pentru studenții din Iași. La Târgu-Jiu, RECTORUL s-a cazat într-un campus și nu este deranjat de PETRECERI

Spațiu modern de COWORKING pentru studenții din Iași. La Târgu-Jiu, RECTORUL s-a cazat într-un campus și nu este deranjat de PETRECERI

Un spațiu modern de „co-working", în valoare de 200.000 de lei, este amenajat pentru studenții cazați într-un campus din Iași. La Târgu-Jiu, rectorul Universității "Constantin Brâncuși" s-a cazat într-un campus, alături de studenți, și spune că nu e deranjat de petreceri.

La cele trei mari universități din Iași învață aproximativ 45.000 de studenți, care au puse la dispoziție de către aceste instituții aproximativ 16.500 de locuri de cazare.

La Iași se găsește unul dintre cele mai mari campusuri studențești din România, cu o suprafață de aproape 140.000 de meri pătrați. Campusul „Tudor Vladimirescu” are 21 de cămine, o cantină studențească, săli și terenuri de sport și un dispensar medical.

Campusul este alimentat de echipamente termice de ultimă generație, cele mai multe cămine fiind reabilitate în ultimii ani și având o capacitate totală de 8.000 de locuri, în condițiile în care instituția are în total peste 17.000 de studenți. Toate camerele au acces gratuit la Internet și cablu TV. Mai mult, în fiecare an, la începutul lunii septembrie, peste 200 de studenți ai Universității Tehnice vin mai devreme în campus pentru a vărui și amenaja căminele în care urmează să locuiască alături de colegii lor. Timp de o săptămână, cot la cot cu angajații instituției, aceștia lucrează în fiecare dintre cămine, beneficiind de cazare gratuită în acea perioadă, dar și de o reducere a tarifului de cămin.

Din ianuarie 2015, Campusul „Tudor Vladimirescu” poate fi vizitat și prin intermediul unei simulări 3D pe calculator, benefiiciind și de o machetă la scara de 1/500.

În plus, potrivit conducerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI), investițiile continuă în cadrul Campusului „Tudor Vladimirescu” prin instalarea mai multor camere de supraveghere, numărul total ajungând la peste 300. Potrivit acestora, vor fi supravegheate video toate străzile și aleile din campus. Investiția, în valoare de 400.000 de lei, a fost făcută în achiziționarea a 160 de camere cu rezoluție HD, pentru a identifica orice problemă legată de siguranța studenților.

Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul UTI, a declarat că va fi creat și un centru de „co-working”.

„Vom finaliza în curând amenajarea unui centru de consiliere și orientare în carieră, care funcționează alternativ ca bibliotecă, și dorim extinderea unor astfel de spații de creație și printr-un spațiu de . Amenajarea sa va crea posibilitatea exprimării libere a ideilor studenților noștri în diferite domenii. Cele mai multe activități de reabilitare a spațiilor reacreative și creative din campus au fost realizate cu ajutorul proiectelor propuse de către studenți”, a spus rectorul UTI.

Spațiul va fi amenajat, cu un buget de 200.000 de lei, în spatele unor cămine, iar studenții vor putea lucra acolo la proiecte individuale sau de grup într-o încăpere dotată cu aer condiționat, Internet wireless fiabil, de mare viteză, mobilier de ultimă generație.

Totodată, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a cumpărat mașini de spălat și a amenajat bucătării pentru mai multe cămine. Astfel, potrivit reprezentanților universității, înainte de începerea cursurilor, au fost create spații în mai multe cămine pentru bucătării și spălătorii. Conform reprezentanților universității, în campus au existat până acum opt spălătorii profesioniste, care deserveau gratuit zece cămine din campus. Anul acesta, instituția a investit și un milion de lei în crearea de bucătării și spălătorii.

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa” din Iași au la dispoziție nouă cămine, cu o capacitate totală de aproximativ 2.000 de locuri de cazare. Unele cămine au în dotare bucătării, spălătorii și săli de lectură, iar în camera locuiesc câte două persoane. În alt cămin există și patru camere în care locuiesc câte trei persoane. De asemenea, un cămin de garsoniere are trei scări dintre care una pentru studenții căsătoriți. Garsonierele sunt dotate cu mobilier nou, TV, plită electrică, mașină de spălat și aici locuiesc câte doi studenți. Studenții pot mânca la „bufetul studențesc”, din incinta universității, care dispune de două săli de protocol, fiecare cu o capacitate de 20 de locuri, o sală de mese cu o capacitate de 50 de locuri și o terasă cu zece locuri. Costul unui meniu, constând în două feluri de mâncare, este de aproximativ 12 lei. UMF are anual aproximativ 800 de studenți noi, asta însemnând că, în total, instituția are în orice moment peste 4.000 de studenți.

Studenții Universității „Al.I. Cuza” (UAIC) din Iași se pot caza în patru cămine din zona Târgușor Copou, unde camerele sunt de două până, la cinci locuri. Trei dintre acestea au fost renovate în ultimii ani și au un nivel ridicat de confort, respectiv mobilier modern, băi proprii, frigider în cameră etc. De asemenea, la fiecare etaj al acestor cămine există câte o bucătărie.

Studenții Universității „Al.I. Cuza” (UAIC) se pot caza și în patru cămine din Campusul „Titu Maiorescu”, camerele lor având câte cinci locuri, dar și în alte patru cămine din zona „Codrescu”.

Cel mai nou cămin al Universității „Al.I. Cuza”, Căminul „Buna Vestire”, a fost inaugurat în octombrie 2017. Amplasat în centrul Iașului, chiar în imediata apropiere a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, căminul pune la dispoziție 120 de locuri de cazare în camere cu unul și două locuri. Dotat la standarde hoteliere, camerele au baie proprie, aer condiționat și frigider, conexiune la Internet, fiind prevăzute și camere pentru studenții cu dizabilități. Tariful pentru închirierea unei camere este de 350 de lei pe loc pe lună.

Studenții străini se pot caza la Centrul de Schimburi Internaționale „Gaudeamus”, aflat în apropierea imediată a universității și a campusurilor studențești. Aici, toate camerele sunt dotate cu baie proprie, aer condiționat, frigider, TV, telefon, cafetiere etc. La fiecare nivel există bucătării dotate modern și oficii de spălătorie. Mai mult, cei cazați în cămine pot lua masa la restaurantul centrului. Pe lîngă cele aproximativ 400 de locuri de cazare, centrul are și două săli de conferințe. Aici se pot caza studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza”, studenți care vin prin programele Erasmus-Socrates, cadre didactice din străinătate care vin prin parteneriate universitare, la cursuri organizate la nivelul universității și toți cei din rețeaua universitară care solicită cazări pentru simpozioane, colocvii, zile academice etc. Tariful de cazare este de 440 de lei pe loc pe lună.

De asemenea, studenții pot apela și la un hotel studențesc din centru, de unde cei cazați pot ajunge la cursuri în mai puțin de 10 minute, pe jos. Camerele au câte două sau trei locuri, sunt dotate cu aer condiționat, baie și cabine de duș proprii, frigider, mobilier modern, conexiune la Internet. În total, căminul are 500 de locuri. La parterul căminului se găsește și o cantină – restaurant cu o capacitate de 100 de locuri, tarifele de cazare fiind de 500 de lei pe loc pe lună și, respectiv, 440 de lei pe loc pe lună pentru camerele situate la mansardă.

La Timișoara, Universitatea de Vest a cumpărat saltele, mașini de spălat și uscătoare noi pentru cele zece cămine, în timp ce Universitatea Politehnica a investit 300.000 de euro pentru pregătirea noului an de studiu.

Potrivit reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, cu scopul de a le oferi condiții cât mai bune studenților, înainte de începerea cursurilor, toate saltele de pat din cele zece cămine ale instituției au fost schimbate. În plus, au fost cumpărate câte cinci mașini de spălat și cinci uscătoare semiprofesionale pentru fiecare cămin.

De asemenea, pe fiecare etaj din cămine a fost amenajată câte o bucătărie, nou mobilată și dotată cu plite și cuptoare electrice. Totodată, în cadrul lucrărilor din această vară, șase săli de lectură au fost mobilate integral, dintre care trei cu mobilier primit din donații.

Conform reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, studenții dintr-un cămin au primit și paturi noi, iar cei cazați în alte șapte cămine vor beneficia de scaune noi. De asemenea, toate spațiile comune din cămine au fost zugrăvite pe perioada vacanței, iar în două cămine s-au zugrăvit și camerele. Totodată, au fost montate uși noi la toate camerele din două cămine ale universității timișorene.

„Noi, la Universitatea de Vest din Timișoara, am înțeles cât de important este să oferim studenților un mediu propice învățării, cât și desfășurării activităților de zi cu zi. Investițiile în spațiile de cazare sunt un proces continuu, însă în această vară am venit cu un plus. Asigurarea unor condiții optime de cazare este de domeniul normalității, nicidecum un moft, astfel că nu ne oprim aici. Intervenim ori de câte ori va fi nevoie”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Totodată, reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara au precizat că, în această vară, au investit aproximativ 300.000 de euro, din venituri proprii, pentru pregătirea noului an universitar. Sumele au fost alocate pentru reparații și igienizări la căminele și cantinele studențești, precum și pentru amenajarea unor noi laboratoare.

Astfel, universitatea timișoreană a dotat și amenajat patru noi laboratoare și a investit în calculatoare noi, care vor dota alte patru laboratoare din cadrul universității. Totodată au fost realizate intervenții de reparații curente și igienizări la săli de curs, seminar și spațiile comune din cadrul facultăților.

Reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara au mai precizat că, în această vară, au fost făcute lucrări de zugrăvire și igienizare în cămine, precum și intervenții locale la băile și bucătăriile din unele cămine. De asemenea, au fost realizate lucrările de dezinsecție și deratizare în toate spațiile din complexul studențesc.

Instituția dispune de 16 cămine studențești, dintre care două de garsoniere, capacitatea totală de cazare fiind de 6.067 de locuri. Căminele sunt dotate cu mobilier, frigidere, bucătării și spălătorii complet echipate, precum și acces la Internet.

La Târgu-Jiu, studenții Universității „Constantin Brâncuși” au parte de condiții la standardele unui hotel, în Complexul Debarcader, beneficiind, printre altele, de camere cu două paturi, dotate cu baie, sală de mese, aer condiționat, televizor, internet gratuit. Tinerii au la dispoziție și terenuri de fotbal, tenis de câmp, volei, baschet, handbal și sală de gimnastică. Cei la buget plătesc 242 de lei, întrucât beneficiază de o subvenție de 108 lei din partea statului, iar tinerii care plătesc taxă vor achita 350 de lei la cazare.

„În Complexul Debarcader avem în total 70 de locuri și s-au ocupat toate. Studenții la buget vor plăti 242 de lei, pentru că primesc o subvenție de 108 lei din partea statului și 350 de lei cei la cu taxă. Au internet, cablu, terenuri multifuncționale, televizor în cameră. Am primit cereri foarte multe anul acesta. Avem solicitări și din Serbia și Republica Moldova. În principiu s-a intrat în funcție de cererile pe care le-au depus și de medii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Iulian Țimpea, purtătorul de cuvânt al UCB.

Pentru că numărul solicitărilor a crescut peste așteptări în acest an, cazarea studenților se face și în două cămine ale unor licee din Târgu-Jiu, Nr.2 și Nr.4.

„Am încheiat un protocol cu Liceul Nr. 4. S-au ocupat toate locurile pe care le-am avut la dispoziția studenților și pentru a veni în sprijinul lor am încheiat un protocol cu Liceul Nr.4, care ne-a oferit mai multe camere pentru studenții care au mai depus cereri. Avem 36 de camere la Nr. 2, în cămin, 18 locuri în taberele școlare și 40 pe protocolul cu Liceul Nr.4. 164 de locuri în total”, a mai declarat Iulian Țimpea.

Studenții vor primi o veste bună, la deschiderea noului an universitar. Bazinul de înot olimpic, din incinta Complexului Studențesc Debarcader, ar putea fi modernizat.

„Este un bazin de înot chiar în incinta Complexului Debarcader. În momentul de față nu e funcțional. Am depus un proiect la minister. Universitatea a depus la ministerul de resort proiectul ce vizează modernizarea bazinului de înot. Urmează ca în perioada următoare să primim un răspuns, sperăm să fie favorabil. Valoarea proiectului este de aproximativ șapte milioane de euro. Dacă reușim să obținem finanțarea, va fi un bazin olimpic, la standarde europene, care ar putea găzdui chiar și competiții internaționale, la cel mai înalt nivel”, a declarat Iulian Țimpea, purtătorul de cuvânt al UCB.

Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Toader Nicoară, care este din Cluj, a ales să se cazeze la Complexul Debarcader, în perioada pe care o petrece în județul Gorj. Acesta locuiește într-un apartament care se află lângă camerele studenților, beneficiind de aceleași condiții.

Toader Nicoară, în vârstă de 62 de ani, conduce instituția de învățământ superior de stat din luna iunie a anului trecut, fiind și profesor la Universitatea din Cluj.

„Eu vin de la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, am fost acolo decanul Facultății de Istorie și Filosofie, pe urmă am fost prorectorul responsabil cu Relațiile Internaționale, iar de anul trecut, la o invitație a unor colegi de la Universitatea din Târgu-Jiu, am acceptat să îmi asum această calitate, am candidat la rectoratul universității. Sigur că pentru mine este un efort, dar nu enorm de mare să vin de la Cluj. La un moment dat mi s-au propus mai multe soluții și, după părerea mea, în căminul din campus se oferă condiții de viață civilizate. Eu stau într-un mic apartament, care are un dormitor și o sală în care e un birou, în care încerc să mai analizez, să studiez, să lucrez după program și pentru proiectele mele individuale. Condițiile sunt bune, nu sunt super pretențioase, dar nici nu sunt condiții rele de locuit, dimpotrivă. Sunt condiții rezonabile, mă acomodez cu situația și nu consider că este un lucru rău. În același timp, sunt în mediul studențesc, văd cum funcționează lucrurile și uneori, dacă e cazul, mai atrag atenția celor din administrație că lucrurile trebuie rezolvate, ca studenții să nu aibă dificultăți în viața de după activitățile școlare. Avem o bază sportivă aș zice eu de invidiat de alte universități, avem foarte multe terenuri de tenis, de handbal, de fotbal și permite studenților și să desfășoare activități sportive”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Toader Nicoară, rectorul Universității Constantin Brâncuși.

Acesta susține că nu s-a supărat nici când tinerii au dat o petrecere în cămin.

Rectorul UCB susține că prioritatea sa, în acest an, este să găsească o soluție pentru fostul bazin de înot, pe care dorește să-l reamenajeze, astfel încât să fie folosit atât de studenți, cât și de locuitorii din oraș. Toader Nicoară speră ca, după studii, tinerii înscriși la universitatea din Târgu-Jiu să rămână să muncească în județul Gorj.