Doctorul Anca Pantea Sotian a explicat de ce sunt mai predispuși la a a dezvolta simptome grave ale coronavirusului pacienții care suferă de diabet.
Medicul primar igienă, diabet și boli cronice, susține că pacienții bolnavi de diabet tip 1 sau 3 sunt mai predispuși riscului de a dezvolta simptome grave specifice infecției cu noul coronaviurs dacă nu își țțin sub control nivelul glicemiilor, întrucât dezechilibrele sunt cele care duc la apariția comorbidităților, relatează DC Medical.
„Există niște recomadări foarte clare, cam care ar fi glicemiile normale, să zicem pe care un pacient cu diabet ar trebui să le obțină zi de zi. Și acesta se numește profil gliemic, alături de determinarea, o dată la trei luni, a unui parametru care se numește hemoglobină glicozilată și care ne arată dacă acest pacient este echilibrat sau nu. În momentul în care un pacient, fie că este vorba de tipul 1 sau de tipul 2, este dezechilibrat, adică stă foarte mult pe valori glicemice mari – hiperglicemie – acesta este un pacient care în principiu dezvoltă și comorbidități: complicații ale diabetului.
Și unele dintre acestea sunt mai frecvente, cum ar fi boala cardiovasculară, cum ar fi dislipidemia sau boala cronică de rinichi (…).
Cu cât un pacient diabetic este mai dezechilibrat, această hiperglicemie cronică este de fapt factorul de risc care îl face pe pacietul cu diabet să fie mai predictibil la infecții. Indiferent de ce infecție discutăm, pentru că nu este neapărat vorba de boala SARS-COV-2 sau infecția cu coronavirusul nou, ci pur și simplu este susceptibil pentru mai multe sau chiar toate tipurile de infecții: infecții urinare, bacteriene, respiratorii, tocmai de aceea acești pacienți sunt o categorie aparte care au indicație imperativă de a se vaccina anual pentru gripă. Vaccinul antigripal trebuie făcut obligatoriu”, a explicat medicul pentru sursa citată.
De asemenea, aceasta a punctat și faptul că majoritatea pacienților diabetici care au murit din cauza coronavirusului sufereau de dezechilibre glicemice.
„Ca să clarific: pacientul cu diabet nu este mai predispus să facă această infecție cu Covid 19 față de restul populației, însă pacientul diabetic dezechilibrat este un pacient care cu siguranță este vulnerabil la orice infecție, iar în conextul actual la Covid-19. Dacă ne uităm la decesele înregistrate în România sau la statistica din Spania sau Italia, marea majoritate a pacienților care au fost cu diabet zaharat au fost pacienți dezechilibrați”, a mai explicat aceasta.