Specialiștii avertizează: Unii crenvurști de porc conțin puțină carne de porc și multe E-uri
Potrivit unui studiu realizat de InfoCons, unii crenvurști de porc din comerț conțin doar 10% carne de porc. Reprezentanții organizației avertizează că produsele pe care le-au analizat au în compoziție E-uri, dintre care 52,63% au mai mult de 5 aditivi alimentari.
Specialiștii au analizat 19 produse, de la producători/distribuitori precum: Kaufland Romania SCS, Carrefour Romania SA, Lidl Discount, Auchan Romania SA, Cris-Tim Companie de Familie SRL, SC Fox Com Serv SRL, SC Caroli Foods Group SRL, SC Sole Mizo Romania SRL.
Astfel, reprezentanții InfoCons au ajuns la următoarele rezultate:
Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:
Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului. Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Experții precizează că ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari); Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11:
Potrivit studiului, Fox Crenvurști de Porc extra au cei mai mulți E-uri, și anume 11, fiind urmați de Urmează Elit Crenvurști cu Porc și Caroli Cremwurști de Porc Extra, cu 9 aditivi alimentari.
Cei mai puțini au Auchan Crenvurști din carne de porc și Caroli Cremwurști de Porc Extra VRAC – 6.