Specialități grecești, tort și liber la televizor de Revelion, pentru deținuții din Dolj
În bucătăriile închisorilor din Craiova este forfotă ca în restaurante. Angajații din penitenciare care se ocupă de hrana deținuților sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de Revelion.
La Penitenciarul Craiova, considerat unul dintre cele mai sigure din țară, aproape 700 de deținuți vor vedea focurile de artificii prin gratiile de la geamuri, dar vor simți bucuria sărbătorilor la masă.
„În 31 decembrie, la prânz, vor primi ciorbă ardelenească cu os de porc, lahanorizo cu carne, o specialitate grecească, iar seara vor avea în meniu orez sârbesc cu carne de porc, murături asortate și plăcintă cu mere la desert”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei Oțel, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova.
La Centrul de Detenție Craiova, 168 de minori vor petrece Revelionul departe de familii și prieteni. Angajații de aici încearcă, însă, să creeze o atmosferă de sărbătoare în sala de mese, pe care au decorat-o cu un brad împodobit cu globulețe și luminițe, sub care au așezat, simbolic, câteva cutii de cadouri. Tinerii pedepsiți pentru că au încălcat legea vor avea și pe mese bucate alese: de la ciorbă de perișoare, sarmale și friptură, până la tort.
Cei care sunt bolnavi sau cărora religia le interzice să mănânce carne de porc vor primi carne de vită. Toate preparatele au fost gătite de angajații Centrului de Detenție. Pentru masa fiecărei persoane, statul cheltuie 7,11 lei, au declarat reprezentanții Centrului de Detenție Craiova.
„Centrul de Detenție Craiova custodiază, în prezent, 168 de persoane internate. Ca în fiecare an, persoanele internate beneficiază de un meniu adecvat perioadei de sărbătoare, conform normelor de hrănire în vigoare, alocate pentru fiecare persoană internată. La masa de Revelion li se va servi un meniu format din: ciorbă de perișoare, piure de cartofi cu carne de porc și sos, iar ca desert, cremă de zahăr ars. La masa de seară, aceștia vor primi pilaf de orez cu carne și tort de biscuiți. Pentru data de 1.01.2020 li se vor servi, la masa de prânz, ciorbă de vită, sarmale și gogoși, iar pentru masa de seară, piure de cartofi cu carne și macaroane cu brânză. Toate aceste preparate culinare sunt pregătite în bucătăria proprie a Centrului de Detenție Craiova”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Frimu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Detenție Craiova.
La Penitenciarul Pelendava, situat la marginea Craiovei, cei 319 de deținuți nu au garduri de sârmă ghimpată, au însă interdicții impuse de lege, așa că își vor petrece și ei Revelionul sub stricta supraveghere a polițiștilor. Totuși, spre deosebire de zilele obișnuite, când la ora 22.00 televizoarele se închid automat, acum vor putea urmări încontinuu petrecerile de Anul Nou.
Și pe mese vor fi bucate de sărbătoare. Angajații penitenciarului le-au gătit sarmale, piftie, ciorbă de perișoare, friptură cu cartofi țărănești și cozonac.
„Pe durata sărbătorilor de iarnă, persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Craiova Pelendava beneficiază de program prelungit în ceea ce privește accesul la apararatele tv. Cu ocazia Anului Nou, persoanele private de libertate vor beneficia de meniu festiv, cu respectarea prevederilor Ordinului Nr 3146/C/2018. (…) Precizăm faptul că persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferențiat, în principal în funcție de activitățile pe care le desfășoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale”, a spus Carmen Urziceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova Pelendava.
Potrivit reprezentanților închisorii, meniul fiecărui deținut costă între 6 și 8 lei.