Prima pagină » Coronavirus » Speranțele pentru vaccinul împotriva Covid-19 cresc după rezultatele promițătoare ale cercetătorilor de la Oxford

Speranțele pentru vaccinul împotriva Covid-19 cresc după rezultatele promițătoare ale cercetătorilor de la Oxford

Speranțele pentru vaccinul împotriva Covid-19 cresc după rezultatele promițătoare ale cercetătorilor de la Oxford
Cel mai vast test clinic pentru un potenţial vaccin anticoronavirus a început în SUA / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Oamenii de știință de la Oxford consideră că au făcut un progres important în demersul lor de a găsi un vaccin Covid-19. Aceștia au descoperit cum se declanșează un răspuns care poate oferi o „dublă apărare” împotriva virusului, relatează ziarul The Telegraph.

S-a reușit stimularea organismului pentru producerea anticorpilor

Probele de sânge prelevate de la un grup de voluntari din Marea Britanie, administrate într-o doză de vaccin, au arătat că au stimulat organismul să producă atât anticorpi cât și „celule T ucigătoare”, scrie The Telegraph.

Descoperirea este promițătoare, deoarece mai multe studii au sugerat că anticorpii pot dispărea în câteva luni, în timp ce celulele T pot rămâne în circulație ani de zile.

Cu toate acestea, sursa ziarului a avertizat că rezultatele, deși „extrem de promițătoare”, nu au dovedit încă faptul că vaccinul celor de la Oxford oferă o imunitate de lungă durată împotriva Covid-19.

Vaccinul Oxford, printre cele mai promițătoare de până acum

„Pot să vă spun că acum știm că vaccinul perfectat de Oxford acoperă ambele baze – produce atât o celulă T cât și un răspuns de anticorpi”, a declarat o sursă pentru cotidianul britanic.

„Combinația dintre aceste două baze ne dă speranțe că oamenii vor putea fi în siguranță.”

„Până acum, este foarte bine. Este un moment important. Dar mai avem un drum lung de parcurs. ”

O altă sursă apropiată echipei de cercetători a descris atât prezența anticorpilor cât și a celulelor T ca o „dublă apărare” împotriva Covid-19.

Rezultatele vor fi publicate săptămâna viitoare

Rezultatele complete vor fi publicate în jurnalul medical Lancet pe 20 iulie.

Rezultatele se bazează pe concluziile inițiale ale unui studiu clinic de fază 1, care a început la Oxford în aprilie, când au fost administrate doze de vaccin la 500 de voluntari. În prezent, un proces major de indetificare a unui vaccin este în curs de desfășurare, având implicați  5.000 de voluntari din Brazilia, țară lovită grav de pandemie.

David Carpenter, președintele Comitetului de etică al cercetării Berkshire (REC), care a aprobat cercetarea de la Oxford și continuă să lucreze cu oamenii de știință pentru modificări, a declarat pentru Telegraph că echipa este „pe cale de a găsi un vaccin”.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și