În 2013, organizația „Reporteri fără Frontiere” a inclus compania Hacking Team în raportul „Inamici ai Internetului” pentru că ar vinde softuri de spionaj unor state în care drepturile omului nu sunt respectate.
În vizită la SRI, Rise Project a consultat emailurile schimbate între HackingTeam și persoane din România, descoperind astfel că trei reprezentanți ai companiei au sosit la București pe 16 ianuarie anul trecut, când au și făcut o demonstrație a softului lor. A doua zi au părăsit țara.
Vizita hackerilor în România a fost organizată cu sprijinul Institutului pentru Tehnologii Avansate – departament tehnic aflat în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI).
Pe 16 ianuarie, seara, după orele 20:00, unul dintre membrii echipei HackingTeam a trimis un email către cartierul general al firmei, în Italia – mesaj în care a raportat cum a decurs întrevederea cu românii: „Am întâlnit o delegație de la Institutul Român pentru Tehnologii Avansate. Delegația a fost compusă din 20 de persoane cu diverse abilități tehnice. Întâlnirea a fost organizată de managerul de proiect, Marius Moise. Demonstrația a început la 10:00 și a durat 3 ore și jumătate. Ne-au fost puse toate întrebările, cu un excepțional interes din partea lor. Cred că evaluau produsul pentru serviciile de informație. Marius a punctat de câteva ori cu obiecții referitoare la > în firme private și a facut și aluzii la câteva dintre scurgerile de informații care au avut loc în trecut. Le-am vorbit despre soluțiile noastre mai noi ca să-i punem în temă în legătură cu experiența noastră. Ne-au întrebat și despre posibilitatea să colaborăm la dezvoltarea unor softuri împreună. Ca de obicei, în funcție de buget și disponibilitate, așteptăm să ne ceară o demonstrație live (POC-proof of concept)”
AFLĂ MAI MULTE DESPRE INVESTIGAȚIE PE RISE PROJECT
#HackingTeamLeaks: Intermediarii softurilor spion
Hacking Team, controversatul producător de softuri de spionaj, a avut mai multe legături cu afaceriști și servicii de informații din România. RISE Project a analizat corespondențele Hacking Team, după ce aceștia au fost atacați de alți hackeri care le-au făcut publice secretele.
București, Iunie 2011 Primul schimb de mesaje făcut de hackerii italieni cu o persoană din România, aflat în baza de date scursă pe Internet, datează din 2011. Cristina Marinescu, absolventă a facultății de cibernetică de la ASE, semna un contract de confidențialitate cu Hacking Team. Motivul: organizarea unei demonstrații în România și o eventuală colaborare pentru găsirea unor clienți guvernamentali în țara noastră.
Contactată telefonic de reporterii RISE, Cristina Marinescu a precizat că nu poate dezvălui numele organizației pe care o reprezenta în 2011. Totodată, a adăugat că șefii ei de atunci nu au ajuns la un acord cu italienii.
Tel Aviv-București, Martie 2012 Adam Weinberg, un angajat al unei companii din Israel, Nice Systems Limited, i-a scris unui angajat Hacking Team despre faptul că există interes din partea SRI pentru softurile dezvoltate de italieni. Nice Systems e o firmă specializată în dezvoltarea unor soluții tehnice pentru interceptări, securitate a datelor și supraveghere informatică.
Răspunsul a venit prompt, într-o oră și jumătate: „please feel free to proceed with SRI.”
Colegul lui Adam, Omri Kletter, a făcut o prezentare a softului Hacking Team ofițerilor români, iar din corespondențe reiese că aceștia din urmă au fost încântați.
După cea de-a doua întâlnire, israelienii le-au scris din nou hackerilor: „Am făcut prezentarea încă o dată pentru că au mai venit și alți ofițeri la întâlnire, care nu au participat la prima. Din ce-am înțeles, făceau parte din echipa de securitate IT. Prezentarea a mers foarte bine. Din întrebările lor, este clar că sunt mai mult decât familiari cu hackingul, posibilitățile lui și metodologia […] Au pus câteva întrebări despre invizibilitate.”
Ulterior, ofițerii SRI au cerut să facă teste pe sistemele de operare iOS și Android, iar italienii de Hacking Team s-au întors la București pe 17 aprilie 2012 pentru demonstrația promisă.
București, Iunie 2012 O altă firmă de la noi care a luat contact cu Hacking Team este CTS-Cardinal Top Systems SRL. Firma, specializată în reparații de electrocasnice și proiectare echipamente de securitate, este deținută de Florian Tirla. Contactat de reporterii Rise, omul de afaceri a refuzat să comenteze public subiectul.
Tirla s-a întâlnit cu reprezentanții Hacking Team în Praga, Cehia și a intermediat apoi o întâlnire între italieni și serviciul de informații al Armatei (DGIA).
Italienii au luat din nou legătura cu Florian Tirla în noiembrie 2014 în contextul unei posibile participări la o licitație în România. Este vorba despre aceeași licitație despre care italienii discutau deja cu un alt român, Ion Toader de la firma bucureșteană Finro (detalii mai jos).
Marco Bettini, unul dintre angajații Hacking Team, îi scria lui Tirla că l-a cunoscut la conferința ISS din Praga, în 2012, și că are o nouă oportunitate de contract cu o agenție din România. În Praga are loc, anual, ISS World, un târg de securitate dedicat agențiilor de informații guvernamentale, dar și companiilor private. Tema evenimentului este „Sisteme de interceptare legale, supraveghere electronică și strângere de date electronice”.
RESTUL INVESTIGAȚIEI PE RISE PROJECT