Spitalele din Alba Iulia și Blaj, pedeapsă ridicolă în cazul fetei decedate după ce s-a înțepat într-un cui
Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a declarat, vineri, că Spitalul Municipal Blaj a fost amendat pentru nerespectarea procedurilor privind transferul pacientului critic, iar Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost sancționat pentru neraportarea acestui caz.
„În urma controalelor, s-a constatat la Spitalul Municipal Blaj încălcarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății 1091/2006, respectiv articolul 4 din anexa 2, nerespectarea procedurilor de transfer al pacientului critic între secții. Mai mult decât atât, la data controlului nu a putut fi prezentat protocolul de transfer interclinic al pacientului critic și a fost prezentat un acord de colaborare care nu era contrasemnat de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, deci era semnat doar de reprezentanții Spitalului Municipal Blaj. Un acord de colaborare privind aplicarea prevederilor, deci privind transferarea pacientului critic. A fost aplicată sancțiunea de 10.000 de lei Spitalului Blaj, de către inspectorii DSP Alba (…) La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost constatată încălcarea prevederilor Ordinului 1466 din 2008, mai exact articolul 7: neraportarea cazurilor suspecte sau confirmate de tetanos. Legea prevede că aceste cazuri să fie raportate în termen de maximum cinci zile la sediul DSP Alba”, a spus Alexandru Sinea.
Sinea a adăugat că DSP Alba nu este abilitată să se pronunțe în privința unei legături de cauzalitate între moartea fetiței și neregulile constatate de inspectori.
„Conform competențelor, DSP Alba a transmis o sesizare și a informat Colegiul Medicilor cu privire la acest caz pentru ca aceștia să-și desfășoare propria anchetă. DSP Alba nu are competență, conform legii, să ancheteze o eventuală culpă medicală”, a mai adăugat Sinea.
Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.
La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat că serul antitetanos s-ar fi găsit, probabil, mai repede dacă ar fi fost raportat cazul, însă pacienta trebuia transferată direct la o clinică universitară.
„Mi-am dat seama că ne depășește competența cazul respectiv. Pacienta a ajuns la noi și în maximum două ore a plecat. Ceea ce am încălcat noi din punct de vedere al prevederilor legale este raportarea de îndată a cazului de tetanos. Probabil, dacă am fi raportat, s-ar fi găsit mai rapid soluțiile pentru serul antitetanos, până la ajungerea pacientului la Târgu Mureș. Acesta e lucrul care ni se impută, este foarte grav și important și acest lucru, dar vă spun că nu aceasta a fost cauza decesului micuței (…) E clar că nu s-a respectat procedura de transfer al pacientului și vă spun, recomandarea medicului infecționist a fost ca pacienta să nu mai ajungă la noi, ci să meargă direct la o clinică universitară”, a spus Nicoleta Coșarcă.
O fată din Alba în vârstă de 11 ani, aflată în plasament maternal, a decedat în 5 august în urma unei înțepături accidentale la picior, într-un cui, care s-a produs în 26 iulie, perioadă de timp în care a ajuns la patru spitale din Târnăveni, Blaj, Alba Iulia și Târgu Mureș.
În acest caz, polițiștii din Alba au deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, iar ancheta este în curs de desfășurare.