Spitalele din Craiova, la capacitate maximă! Nu mai sunt locuri libere pentru bolnavii de Covid-19
Numărul cazurilor de coronavirus creşte alarmant, de la o zi la alta și autoritățile par depășite de situație. În Oltenia, nu mai este niciun loc liber la terapie intensivă, pentru bolnavii de COVID -19. În Dolj şi Olt sunt 58 de paturi de Terapie Intensivă pentru persoanele confirmate cu SARS-COV2 sau suspecte de infecţie cu acest virus, dar toate sunt ocupate.
Ultimele locuri libere, cele de la Spitalul suport Covid Caracal, au fost ocupate ieri dimineaţă, spune Alexandra Popa, directorul medical al instituţiei, potrivit Mediafax.
„Ne-ar mai trebui ventilatoare”
„La momentul actual, avem 15 pacienţi pozitivi internaţi în ATI şi avem două locuri pentru suspecţi. Din cele 15 paturi, 10 sunt dotate cu ventilatoare. Practic, nouă ne-ar mai trebui încă 5 ventilatoare”, a declarat Alexandra Popa, directorul medical al Spitalului Caracal.
În tot judeţul Dolj sunt şapte spitale care primesc bolnavi COVID sau suspecţi de infecţie cu SARS-COV2, însă doar două spitale au locuri la ATI pentru aceşti pacienţi. Iar numărul paturilor este de doar 34. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, de exemplu, sunt pacienţi în stare gravă, pentru care nu au fost găsite locuri libere în Terapie Intensivă. Secţie ATI are şi spitalul Filantropia, spital suport COVId, însă locurile din Terapia Intensivă de aici nu pot fi folosite pentru infectaţii cu SARS-COV2, spune Lorena Dijmărescu, directorul medical al spitalului.
„Nu avem ATI COVID”
„Avem paturi, dar nu avem ATI Covid. Avem ATI non-covid pentru că manageriem singura Clinică de Hematologie din Oltenia, iar aceşti pacienţi de Hematologi eşi Oncologie, în multe cazuri ajung în serviciul de ATI”, spune Lorena Dijmărescu, cea care conduce Spitalul Filantropia.
În schimb, la Cluj, autorităţile au găsit soluţii pentru a suplimenta cu 17 paturi locurile din Terapie Intensivă. Spitalul Clujana a fost transformat în spital suport Covid. Aici vor fi şi aproximativ o sută de locuri pentru pacienţii COVID cu forme medii şi uşoare, pentru a prelua o parte din povara de pe umerii medicilor din unitățile unde sunt tratate cazurile grave.