Spitalul Colțea din Capitală a devenit a patra unitate din România pentru transplant medular

Publicat: 23 12. 2013, 15:50
Actualizat: 19 05. 2015, 04:12

Medicii de la Spitalul Clinic Colțea au realizat, în prima decadă a lunii decembrie, primul autotransplant de celule stem hematopoietice, unui pacient în vârstă de 56 ani care avea mielom multiplu, boală pentru care acest tip de terapie reprezintă o modalitate de tratament standard de obținere a remisiunii, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul unității sanitare, prof. dr. Anca Lupu.

Potrivit medicului, primul autotransplant de celule stem hematopoietice în cadrul Compartimentului de Transplant Medular al Spitalului Clinic Colțea, care a fost realizat, la începutul lunii decembrie, a decurs bine din punct de vedere medical, fără evenimente adverse notabile, astfel încât pacientul a fost externat în stare foarte bună.

Compartimentul de Transplant Medular face parte din Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Colțea și a fost acreditat printr-un ordin al Ministrului Sănătății din aprilie 2013.

„Este un compartiment dedicat chimioterapiilor care duc la aplazie medulară pentru pacienții tineri cu leucemie acută și care au în prototocul terapeutic și transplantul medular. Am reușit acreditarea unității pentru transplant și am început cu autotransplantul pentru hemopatiile maligne. Prin centrul de la Colțea, listele de așteptare pot fi mai ușor micșorate, iar pacienții să nu mai fie obligați să plece în străinătate pentru unele proceduri de înaltă performanță”, a adăugat managerul Anca Lupu.

Potrivti managerului unității sanitare, compartiment de transplant medular a fost realizat cu sprijinul municipalității, în subordinea căreia se află Administrația Spitalelor și, implicit, Spitalul Colțea.

Spitalul are 315 paturi, iar profilul principal este oncologia. Peste 40 la sută dintre cazurile tratate și rezolvate la Colțea sunt din afara Capitalei.