Prima pagină » Știri » Spitalul din Bacău a dat o treime din buget pentru serul antibotulinic administrat bărbatului de 66 ani

Spitalul din Bacău a dat o treime din buget pentru serul antibotulinic administrat bărbatului de 66 ani

Spitalul din Bacău a dat o treime din buget pentru serul antibotulinic administrat bărbatului de 66 ani
Spitalul din Bacău a dat o treime din buget pentru serul antibotulinic administrat bărbatului de 66 ani

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneț, medicii i-au administrat bărbatului serul antibotulinic, urmând să fie monitorizată evoluția stării sale de sănătate.

„Pentru achiziția acelei doze unice de ser antibotulinic s-a consumat aproximativ o treime din bugetul spitalului alocat pentru achiziția de medicamente, ceea ce, evident este foarte mult. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu decontează decât 1.600 de lei pe cazul rezolvat, ceea ce înseamnă mai puțin de 400 de euro, în condițiile în care noi am cheltuit 10.000 de euro doar pentru acel ser”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX Mirela Romaneț.

Reprezentanții SJU Bacău au reușit să achiziționeze serul antibotulinic după numeroase demersuri făcute în ultimele 24 de ore atât la spitale din țară cât și din străinătate.

Bărbatul de 66 de ani a fost internat cu botulism la SJU Bacău joi, însă nu a putut fi tratat corespunzător și imunizat împotriva bolii din cauza lipsei serului din unitatea medicală. În consecință, medicii spitalului băcăuan au decis să-l interneze pe bărbat la Secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), astfel încât să poată fi monitorizat în permanență și pentru a se putea interveni de urgență în cazul în care apar complicații, cum ar fi contractarea unui mușchi de pe trahee.

O situație similară s-a înregistrat în luna aprilie, când un bărbat de 71 de ani, din comuna suceveană Mălini, a venit la Spitalul Municipal din Fălticeni întrucât se simțea rău după ce mâncase macrou marinat, preparat în casă, și cârnați pregătiți la Crăciun și păstrați în untură. Inițial, bărbatul a refuzat internarea, dar a revenit la spital după ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

La Spitalul Municipal din Fălticeni pacientul a fost diagnosticat cu suspiciune de botulism și a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Suceava, fiind internat în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă, după ce, în urma analizelor de laborator pe probele recoltate de la pacient, a fost confirmat diagnosticul de botulism.

SJU Suceava a făcut o solicitare pentru un tratament complet după confirmarea bolii și s-a încercat achizițonarea serului antibotulinic din sistemul electronic de achiziții, dar nu exista nicio firmă autorizată care să comercializeze acest ser. Ulterior, unitatea spitalicească a luat legătura cu Unifarm, care a transmis că tratamentul pentru un pacient costă circa 10.850 de euro și constă în trei flacoane cu ser combinat cu tulpinile A, B și E. Unifarm a donat ulterior SJU Suceava două flacoane de ser antibotuluinic pentru salvarea bărbatului.

Botulismul este o boală extrem de gravă, care produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienții diagnosticați cu această boală pot suferi de disfagie – dificultate de a înghiți alimente solide și lichide, disfonie – dificultate de vorbire, nu-și pot mișca pleoapele, ajungându-se chiar la paralizia musculaturii respiratorii intercostale, dacă boala nu este tratată la timp.

Citește și