Spitalul Județean de Urgență din Craiova a obținut acreditare de la Ministerul Sănătății pentru intervenții de prelevare și transplant de țesut osos și tendinos, medicii spunând că se așteaptă la 10-20 de astfel de operații pe lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ordinul prin care spitalul a fost acreditat a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
„Vorbim despre o procedură de care vor beneficia mulți dintre pacienții Clinicii de Ortopedie, pentru că la transplant de os se ajunge și în cazul unor fracturi grave și în cazul unor boli articulare”, afirmă Prioteasa, susținând că CJ este pregătit să investească în prezent în spital aproximativ 10 milioane de euro, atât pentru acest obiectiv, cât și pentru alte secții.
„Cu acești bani vor fi realizate proiectele pe care în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții spitalului le-am identificat ca fiind de maximă importanță: extinderea spațiului în care funcționează Unitatea de Primiri Urgențe, construirea unei clădiri pentru Secția de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și modernizarea și extinderea Clinicii de Oncologie și Dermatologie”, a declarat Ion Prioteasa.
Medicii de la Spitalul Județean se așteaptă la 10-20 de astfel de intervenții pe lună.
Directorul medical al Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, Dan Tarniță, a precizat că frecvența cazurilor în care se impune efectuarea transplanturilor de țesut osos, pentru care unitatea a fost acreditată, este relativ crescută.
„Transplanturile de țesut osos sunt intervenții care se impun destul de frecvent. Pe de-o parte, se efectuează în cazul unor traumatisme precum fracturi deschise sau cominutive, când osul se sparge în fragmente mici. Pe de altă parte, sunt necesare și în unele cazuri cronice, spre exemplu coxartroze cu distrugeri maride țesuturi osoase, sau la reviziile de proteze. Noi tratăm, în medie, câte două cazuri de coxartroză zilnic, iar unele prezintă o distrugere atât de mare a articulației încât necesită o reconstrucție cu aport de os. Așadar, într-o lună pot să existe între 10 și 20 de cazuri”, a afirmat directorul medical al SCJU Craiova.
Acreditarea Spitalului Județean Craiova pentru intervenții de prelevare și transplant de țesut osos și tendinos este valabilă timp de cinci ani.