SRI și MAI au colaborat eficient și în limitele legii, a fost concluzia împăciuitoare a Comisiei de Control al SRI, în ce privește tensiunea apărută între cele două instituții după noaptea de 1 februarie, când la protestele din fața Guvernului au izbucnit violențe provocate de membri ai unor galerii de fotbal.
Deputatul PSD Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei, a arătat că au existat 3 SMS-uri pe care SRI le-a trimis în noaptea de 1 februarie către factori decidenți din MAI (ministrul Carmen Dan, șeful IGPR bogdan Despescu și secretarul de stat Viorel Ștefu) și că au existat informări mai ample despre violențe abia a doua zi, pe 2 februarie, către beneficiarii legali – președinte, premier, primar general.
„SRI și-a îndeplinit atribuțiile care vizează acțiunile unor persoane cu activități extremiste și au fost transmise informări beneficiarilor de informații începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte.
Nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate prin aceste activități unitatea și integritatea teritorială a României sau activități care să afecteze statul român, care se circumscriu ideii de securitate națională”, a explicat Adrian Țuțuianu.
Întrebat de ce abia pe 2 februarie, a doua zi după violențe, a trimis SRI informările, Țuțuianu a replicat: „SRI, când are lucruri consistente care țin de securitatea națională, are obligația legală să informeze factorii decidenți. Probabil că acele informări a trebuit să ajungă la acel moment. Nu puteți estima dumneavoastră și nici eu”.
El a arătat că SRI a monitorizat protestele din Piața Victoriei și după violențele din noaptea de 1 februarie, pentru a identifica implicarea mișcărilor extremiste. „Serviciul a fost preocupat de prezența elementelor extremiste, de stânga sau de dreapta, și a analizat în ce măsură poate fi afectată securitatea națională. (…)Era normal, pentru că protestele au continuat, numărul de manifestanți a crescut. (…) Nu sunt riscuri legate de integritatea teritorială”, a explicat Țuțuianu.
Deputatul PSD a mai arătat că în spațiul public s-a creat percepția greșită că MAI nu și-a făcut treaba în cazul violențelor de la proteste, dar și că SRI ar avea o implicare în aceste proteste, mai ales din cauza unor declarații ale unor persoane publice.
„Președintele a acuzat MAI că nu a luat măsuri, deși a avut informațiile necesare”, a spus Țuțuianu.
„Avem de-a face cu o percepție publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituții. A fost generată mai degrabă de declarațiile făcute în spațiul public de persoane care au autoritatea funcțiilor pe care le ocupă, din care a rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele din noaptea de 1 februarie. Toți membrii Comisiei au fost de acord că activitatea MAI s-a desfășurat în limitele legii și a fost coordonată eficient. S-a reușit izolarea elementelor violente din Piață și asigurarea unor condiții normale de desfășurare a protestelor, fără a fi afectată integritatea vreunei persoane, bunuri, drepturi și libertăți cetățenești”, a spus Țuțuianu.
Legat de percepția că SRI ar avea o implicare în aceste proteste anti-guvernamentale, Țuțuianu l-a acuzat pe Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei SRI, că a exprimat opinii care au creat această percepție și a considerat că Fota ar trebui să se abțină de la astfel de opinii publice.
„Percepții de tipul ăsta sunt create și de declarațiile unor oameni care au legătură cu SRI. Domnul Iulian Fota, fost consilier prezidențial, ar fi apreciat într-o emisiune tv că războiul se duce între PSD și noi. De aici foarte mulți oameni au tras concluzia că SRI ar fi implicat. Eu am apreciat azi că dl Fota ar trebui să aibă o abținere în exprimarea unor puncte de vedere în spațiul public. Am întrebat care e statutul lui în cadrul SRI, mi s-a răpsuns că este director al Colegiului Național de Informații, ca personal contractual. Domnul Hellvig a fost de acord că exprimările domniei sale sunt de natură să afecteze SRI”, a spus Țuțuianu.
Înainte de a intra la audieri, directorul SRI Eduard Hellvig a fost întrebat dacă ministrul de Interne, Carmen Dan, a primit de la SRI informări referitoare la proteste și eventuale violențe.
„E o întrebare foarte abruptă, răspunsul o să-l dea domnul președinte Țuțuianu, după audiere. Colaborarea instituțională între SRI și ministerul de Interne se face pe bază de protocol. Acolo în protocol sunt scrise toate mecanismele de colaborare între cele două instituții”, a spus Hellvig, lucru confirmat și de Adrian Țuțuianu, după audieri, care a apreciat că deși funcționează eficient, acest protocol între SRI și MAI ar trebui îmbunătățit.
Hellvig a evitat să intre în detalii despre protocol, el arătând că președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, va comunica pe această temă după audiere.
Întrebat dacă își reproșează ceva și dacă SRI este implicat politic, Hellvig a răspuns: „Nu, absolut nimic. Și nu, niciodată SRI, în mandatul meu, nu va fi implicat politic în nicio activitate de asemenea gen”.