SRI: Cetățeanul ungar declarat indezirabil avea activități contrare securității naționale din 2013

SRI: Cetățeanul ungar declarat indezirabil avea activități contrare securității naționale din 2013
Publicat: 20/03/2014, 18:02
Actualizat: 29/09/2018, 02:19

„SRI a stabilit cu certitudine că începând cu anul 2013 cetățeanul ungar (Bela Mikola – n.r.) a desfășurat pe teritoriul României activități contrare securității naționale de factură extremistă. Aceste fapte constituie factor de risc și amenințări la adresa securității naționale a României, iar SRI a dispus informarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București cu propunerea declarării ca indezirabil a cetățeanului menționat pentru o perioadă de cinci ani. SRI are în atenție toate activitățile extremiste de natură să pună în pericol securitatea națională a României”, a declarat Sava.

Cetățeanul ungar Mikola Bela, membru al organizației Noua Gardă Ungară, a fost declarat indezirabil în România pentru cinci ani, potrivit unei decizii luate joi de Curtea de Apel București care este executorie.

Hotărârea luată de Curtea de Apel București, care devine executorie imediat, poate fi însă contestată la instanța supremă, în termen de 10 zile.

Mikola Bela este unul dintre cei patru cetățeni ungari care au primit interdicție de a intra în România timp de un an, după cum a anunțat, în 17 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Ceilalți trei sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizației „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik și al Mișcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM și Szavay Istvan – membru Jobbik.

Dajbog preciza atunci că, în cazul lui Mikola Bela, membru al organizației Noua Gardă Ungară, „organele competente au sesizat Curtea de Apel București, în vederea declarării acestuia ca indezirabil.

Referitor la cei patru, „există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activități de natură naționalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice și a securității naționale a României”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Interdicția a fost dispusă „cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”, a mai spus Dajbog.

Declararea ca indezirabil a unui cetățean al Uniunii Europene se dispune de către Curtea de Apel București (CAB) și devine executorie imediat, chiar dacă este atacată cu recurs la instanța supremă, arată legislația în vigoare.

CAB se pronunță, prin hotărâre motivată, în termen de maximum zece zile de la sesizarea formulată. Dacă declararea ca indezirabil este motivată de rațiuni de securitate națională, în motivare nu se menționează datele și informațiile ce au stat la baza deciziei.

Conform legii, punerea în executare a hotărârii prin care cetățeanul UE sau membrul de familie a fost declarat indezirabil se realizează prin escortarea străinului până la frontieră sau până în țară de origine, de către personalul specializat al Oficiului Român pentru Imigrări.

„Declararea că indezirabil este o măsură care se dispune împotriva unui cetățean al Uniunii Europene sau unui membru de familie al acestuia care a desfășurat, desfășoară ori despre care există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică. Măsură se dispune de Curtea de Apel București, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Procurorul sesizează instanța de judecată la propunerea instituțiilor cu competențe în domeniul ordinii publice și securității naționale care dețin date sau indicii temeinice în acest sens”, prevede legislația în vigoare.

Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs, în termen de 10 zile de la dată comunicării, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), însă este executorie. ICCJ trebuie să se pronunțe în maximum cinci zile de la formularea recursului.

Perioada pentru care un cetățean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetățean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii
termenului pentru o nouă perioada cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că nu au încetat motivele care au determinat luarea acestei măsuri.

Dreptul de rezidență al persoanei în cauza încetează de la dată pronunțării hotărârii prin care această a fost declarată indezirabilă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu