SRI: Corupția persistă, ca fenomen grav, la adresa societății și statului român

Publicat: 05 12. 2013, 14:57
Actualizat: 10 06. 2014, 14:00

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, că în România corupția persistă, ca fenomen grav, la adresa societății și statului, dar că nu este de acord cu o afirmație tranșantă că țara noastră este un „stat corupt” și a apreciat activitatea șefului DNA, Codruța Kovesi, în lupta anticorupție.

Întrebat dacă este de acord cu o afirmație de genul „România este un stat corupt”, Maior a răspuns: „Nu aș fi de acord cu o afirmație tranșantă în acest sens. România a făcut mari progrese în lupta împotriva corupției și cred că acest lucru s-a dovedit prin acțiuni, prin fapte ale justiției, prin decizii”, a spus George Maior, într-o emisiune difuzată de evz.ro și B1 Tv.

„Nu aș putea să spun că România este un stat corupt. Corupția persistă, ca fenomen grav, la adresa societății și statului român, iar această luptă împotriva corupției, sau poate să nu mai folosim acest termen extrem de pompos, să spunem aplicarea legii, să intre într-un firesc, în sensul în care un om, fie el politician, fie că este actor, fie că este ziarist, fie că este ofițer de informații, care greșește în raport de lege, să fie sacționați”, a spus George Maior.

George Maior a adăugat că nu a sesizat nicio „decelerare” privind ritmul luptei anticorupție, de la semnarea Pactului de coabitare dintre președinte și premier, dincolo de o anumită „retorică politică agresivă”.

„Dimpotrivă, noi am continuat în același ritm, firesc, să transmitem informații, dacă este cazul, Parchetului, Parchetul să își facă treaba în sens juridic”, a spus Maior.

El a ținut să aprecieze activitatea Codruței Kovesi în fruntea DNA.

„Cred că și doamna Kovesi este o garanție a faptului că DNA, de exemplu, realizează o activitate foarte eficientă în acest domeniu”, a spus Maior.

Întrebat dacă SRI ar putea să treacă sub un control politic, în cazul schimbării și la nivelul conducerii politice a țării, George Maior a precizat că una din evoluțiile pozitive ale acestei instituții este faptul că și-a dezvoltat un sistem imunitar foarte puternic, axat pe valori profesionale.

„În cazul în care o personalitate ar veni la conducerea acestui serviciu, cu intenția de a-l implica politic sau a-l deturna de la activitățile sale, inclusiv în acestă zonă a corupției, nu ar avea mari șanse de reușită, părerea mea”, a afirmat directorul SRI, adăugând că acest lucru vorbește și despre întărirea statului și a unor instituții, care s-a realizat efectiv în acești ani.