Prima pagină » Știri » SRI: CSAT a aprobat ca România să fie liderul structurii de apărare cibernetică a Ucrainei. Cererea a fost trimisă la NATO

SRI: CSAT a aprobat ca România să fie liderul structurii de apărare cibernetică a Ucrainei. Cererea a fost trimisă la NATO

SRI: CSAT a aprobat ca România să fie liderul structurii de apărare cibernetică a Ucrainei. Cererea a fost trimisă la NATO
România cere NATO să devină, prin SRI, liderul Fondului de sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei. CSAT a aprobat această inițiativă.

La summitul NATO din Țara Galilor s-a decis ca, printre alte măsuri de sprijin acordate Ucrainei, în contextul conflictului cu Rusia, să se numere și o structură care să o ajute la dezvoltarea unor sisteme de apărare împotriva atacurilor cibernetice, armă pe care Rusia a folosit-o de mai multe ori în ultimii ani, în țările baltice și Georgia spre exemplu. România și-a oferit expertiza pentru a-și asuma rolul de lider al acestei structuri, în cadrul NATO.

Totuși, ca și în cazul comandamentului NATO care ar urma să fie poziționat în România, la Marea Neagră, nu a fost luată încă o decizie la nivelul NATO, România doar arătându-și disponibilitatea și arătând Alianței că dispune de infrastructura și de specialiștii necesari.

„Expertiza pe care SRI o deține în domeniul securității cibernetice – apreciată atât în proiecte desfășurate în țara noastră, cât și în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuții la crearea de platforme specifice și prin participarea activă la exerciții precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării țării noastre, prin Serviciul Român de Informații, în calitate de națiune-lider, la acest Fond. Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie a.c.), România și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei”, arată SRI într-un comunicat de presă publicat sâmbătă.

SRI explică că prin coordonarea acestei structuri NATO în Ucraina, se presupune că specialiștii români în securitate cibernetică vor colabora cu cei ucraineni pentru elaborarea cerințelor tehnice și a arhitecturii unui sistem de protecție a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenințărilor cibernetice. O altă sarcină a României, dacă este acceptată ca lider al acestei structuri, este să convingă alte state NATO să contribuie la acest Fond de sprijin. SRI ar urma de asemenea să asigure managementul acestui proiect și instruirea specialiștilor ucraineni.

Într-un interviu acordat Mediafax, directorul SRI George Maior a vorbit de asemenea, joi, despre faptul că România va coordona această inițiativă la nivelul NATO, fără să precizeze însă dacă a fost luată o decizie în acest sens.

 

 

Citește și