SRI despre cartelele pre-pay din România: sunt folosite în Siria și Irak, dar e posibil să fie ale românilor de acolo
SRI arată că sunt folosite cartele telefonice pre-pay din România în Siria și Irak, precum și în alte zone de conflict, dar precizează că există posibilitatea ca aceste cartele să aparțină și să fie folosite de românii care locuiesc în zonă, nu neapărat de persoane care au legătură cu terorismul, conform unui răspuns al SRI pentru Digi 24.
SRI mai arată că are în lucru cazuri, alături de partenerii externi, în care trebuie identificate persoane care au folosit cartele preplătite și că acest lucru necesită resurse umane foarte multe, din cauza legislației românești care nu obligă la identificarea posesorilor de cartele pre-pay.
SRI nu a putut confirma pentru sursa citată dacă există o legătură între cartele pre-pay din România și atentatele teroriste din Franța și Belgia, așa cum a lăsat să se înțeleagă prim-ministrul Dacian Cioloș.
Guvernul se pregătește să scoată o nouă lege prin care cumpărătorii de cartele telefonice pre-pay să fie obligați să prezinte un act de identitate la achiziție, după ce o lege similară, sprijinită de SRI, a picat la Curtea Constituțională în 2014, din cauza prevederilor care nu garantau că datele obținute astfel de autorități sunt folosite și protejate fără să încalce drepturi fundamentale ale cetățenilor. Acum, ministerul Justiției și cel al Afacerilor Interne lucrează la un nou proiect de lege, a spus prim-ministrul Dacian Cioloș, duminică, într-un interviu pentru Pro Tv, menționând că „Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situația” și că „se plâng de cartelele pre-pay”.
Cioloș a plusat, în contextul atentatelor de la Bruxelles, făcând o legătură directă între cartelele pre-pay românești și atentate din UE: „Înțeleg că România este una din puținele țări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele pre-pay fără un control de identitate. Înțeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”.