SRI: e profund incorect să se amestece infracțiunile de drept comun cu cele de securitate națională
„Este profund incorect să amestecăm toate infracțiunile de drept comun săvârșite în România, pentru care au fost emise mandate de supraveghere tehnică de către judecători, cu mandatele de securitate națională,” a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea.
Acesta a precizat că cifrele apărute în spațiul public, cu privire la mandatele de supraveghere, nu au fost transmise de către SRI niciunei instituții.
„Am primit multe solicitări din mass-media pentru a explica aceste cifre, însă cred că e rolul celor care le-au emis să le explice, întrucât din partea SRI nu au fost trimise aceste cifre prin vreo adresă niciunei instituții. Prima cifră: 311.000 de mandate și autorizații în total. Precizez că SRI nu a transmis niciun fel de document comisiei parlamentare în care să fie menționată această cifră. Eu, ca purtător de cuvânt, am auzit de această cifră, am văzut-o pe un studiu pe internet, pe un blog din Cluj. A doua cifră: o medie de 20 de persoane interceptate pe un mandat. Președintele Comisiei de control asupra activității SRI (Claudiu Manda -n.r.) a afirmat că în opinia domniei sale și a comisiei, din totalul mandatelor de securitate națională, amestecate cu cele pentru infracțiuni de drept comun au fost în medie interceptate 20 de persoane pe mandat. Este o medie INEXACTĂ, dacă ținem cont că în majoritatea mandatelor SRI, de exemplu, avem una, două persoane pe un mandat. A treia cifră este 6 milioane de români interceptați. Această cifră este rezultatul înmulțirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog”, a adăugat Ovidiu Marincea.
Reprezentantul Serviciului Român de Informații a subliniat că informații incorecte pot afecta securitatea națională.
„SRI consideră că preluare și distorsionarea unor situații, cifre, fapte eronate nu are efectul scontat asupra determinării Serviciului de a-și îndeplini misiunile legale, ci unul mult mai profund, asupra stării de spirit a cetățenilor, care poate avea efecte mult mai grave asupra stării de securitate națională”, a mai spus Marincea.
Între 2004 – 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate națională, dintre care puțin peste 9.200 au fost mandate inițiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi și libertăți au fost restrânse în baza autorizației a fost de 20.907, a anunțat, joi, SRI.
„În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale. Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907. Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii”, arată Serviciul Român de Informații, într-un comunicat de presă.
De asemenea, SRI a precizat că a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată.
„Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziția Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, mai transmite Serviciul.
Președintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda declarase joi că, în perioada 2005-2016, mai mult de 6.000.000 de români au fost interceptați de SRI, dar și că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul și peste 100 de parlamentari au fost interceptați.
„Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă”, a declarat președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, Claudiu Manda.
El apreciază chiar că cifra mandatelor de interceptare ar putea fi mult mai mare, în condițiile în care nu a avut acces la datele din 2016 și 2017.
„Ni se par niște cifre extraordionar de mari și de multe. Nu putem să comentăm sau să contestăm noi, la nivelul comisiei, atât timp cât ele au fost stabilite de procurori în temei legal sau de judecători, însă credem că sunt PREA MULTE astfel de ascultări, milioane de oameni ascultați în această perioadă, în contextul în care populația activă a României este de 9 milioane”, a mai spus Manda.
Claudiu Manda a mai spus că va solicita SRI numărul mandatelor pe securitate națională.
Vicepreședintele Comisiei de control SRI Marian Cucșa a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că SRI a publicat doar numărul românilor interceptați pe mandate de securitate națională, nu și pe cel al persoanelor interceptate pe baza mandatelor de supraveghere tehnică obținute în baza protocolului între PICCJ și SRI.
„Serviciul Român de Informații, prin comunicatul pe care l-a dat, vorbește de mandatele de securitate națională, solicitate în baza legii de către SRI, iar noi, în raportul pe care l-am prezentat, vorbim de mandatele de securitate națională, pe de o parte, de mandatele de supraveghere tehnică, care s-au pus în aplicare în baza protocolului între parchet și SRI, dar și de autorizațiile de 48 de ore solicitate de procurori. De aici este diferența dintre ceea ce am prezentat noi și ceea ce a publicat SRI. Dacă facem calculul, putem trage o concluzie despre ce s-a întâmplat prin protocolul care a fost denunțat și desecretizat. Cifra de șase milioane rămâne valabilă în continuare pe cele trei domenii pe care le-am prezentat”, a explicat vicepreședintele Comisiei de control SRI, deputatul ALDE Marian Cucșa.