SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat”

SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat
Publicat: 05/10/2017, 12:18
Actualizat: 05/06/2018, 15:23

„SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989. (..) Am finalizat, în cadrul unor structuri interne specializate, procedurile de a preda către CNSAS și anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. Conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sendințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității. Pentru perioada imediat următoare ne-am propus o reevaluare a tuturor documentelor care mai sunt în arhiva centrală, în vederea identificării documentelor care pot fi predate”, a declarat șeful SRI, Eduard Hellvig, la Timișoara.

Hellvig: Am solicitat public Parlamentului adoptarea noilor legi privind securitatea națională
Directorul Serviciului Român de Informații a mai spus și că a solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională și că, în prezent, SRI este „în afara oricărui joc de putere”.
„SRI este astăzi în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă mă aștept ca și cei din exteriorul Serviciului să fie responsabili și să evite atragerea Serviciului în astfel de construcții. Controlul civil al SRI se face de către Comisia specialzată a Parlamentului, iar eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real și transparent. În egală măsură mă aștept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca Serviciul și societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual și modern. SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ. Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională cu scopul de a ne clarifica limitele de competență și de a le aduce în actualitate, a spus, joi, Eduard Hellvig, la Timișoara, unde participă la deschiderea Masterului „Studii de Securitate Globală”, în cadrul Universității de Vest.

Hellvig s-a adresat studenților din aulă, spunându-le că ei fac parte dintr-o generație liberă de constrângeri și de „scheletele trecutului” și că speră ca ei să nu afle ce înseamnă „cultul ascultării, al obedienței”.

„Nu știți – și sper să nu aflați vreodată – ce înseamnă cultul ascultării, al obedienței – acel instrument care amputează personalitatea umană și-i marchează parcursul. Reprezentanți o generație liberă de constrângeri și de scheletele trecutului. Dar această libertate va fi deplină numai prin descătușarea talentelor pe care le aveți. Sunt talentele chemate să construiască o țară europeană pe fundamente solide și sănătoase, în care fiecare cetățean să-și poată găsi locul afirmării oneste”, le-a spus directorul SRI studenților Universității de Vest Timișoara.

Totodată, Hellvig a mai spus că democrația „nu este un dat și nu este inatacabilă” și că în lume sunt puține locuri care „mai asigură stabilitatea și pacea la care visăm”.

Precizările au fost la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
De ce a fost amânantă înmormântarea actriței Ileana Stana Ionescu: ”Nu știm când va avea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×