Prima pagină » Știri » STARE DE ALERTĂ. Cum ne vom deplasa după 15 mai? Lucian Bode: Organizarea transportului este o piatră grea de încercare

STARE DE ALERTĂ. Cum ne vom deplasa după 15 mai? Lucian Bode: Organizarea transportului este o piatră grea de încercare

STARE DE ALERTĂ. Cum ne vom deplasa după 15 mai? Lucian Bode: Organizarea transportului este o piatră grea de încercare
Lucian Bode: Nu a fost vorba de un incendiu la „Marius Nasta”. Așteptăm raportul final

Ministrul Lucian Bode declară că modul în care se va reuși organizarea transportului de persoane după 15 mai este o piatră grea de încercare.  Ministrul Transporturilor își propune să ridice gradual restricțiile în domeniul transportului de persoane după 15 mai, iar astăzi, în ședința de Guvern, va fi dezbătut un act normativ. 

În ceea ce privește trenurile, ministrul descrie că pasagerii vor avea un loc liber lângă cel ocupat și nu va mai exista posibilitatea de a-și achiziționa bilet fără loc rezervat:

„Vrem să menținem ca regulă de ocupare în vagoane un loc liber, un loc ocupat și introducerea obligativității purtării măștii la bordul trenurilor CFR Călători. Rămâne suspendată posibilitatea de achiziționare de legitimații de călătorie fără loc rezervat, conductorul doar vizualizează biletul de călătorie, fără să-l atingă. Nu vor fi introduse vagoane restaurant”, a detaliat ministrul la Digi24. 

În ceea ce privește metrourile, ministrul a declarat că va trebuia să se discute cu mai multe companii din zonele aglomerate să-și flexibilizeze programul:

Metrorex – care dispune de un total de 65 de trenuri – ca timpii de așteptare să fie minimi, de 2-3 minute, să fie igienizate vagoanele și stațiile. Sunt 53 de stații, care au 130 de căi de acces pentru călători și este foarte important ca și aici să fie respectate regulile sanitare și de distanțare. În zonele foarte aglomerate, cum ar fi Pipera, se va discuta cu companiile din zonă să-și flexibilizeze programul pentru a evita afluxul mare de călători între orele 6:00 – 9:00 și 16:00 – 19:00. Înainte de criza sanitară, în București circulau zilnic cu metroul între 600.000  și 700.000 de cetățeni, a menționat Lucian Bode.

În ceea ce privește transportul în afara granițelor, ministrul a explicat că țările colaborează pentru a găsi soluții:

„Noi colaborăm foarte bine cu toți miniștrii de transporturi din statele membre, în special cu cei din vecinătatea noastră”, a adăugat Lucian Bode, subliniind că România și Polonia sunt voci importante. „Menținem relații bune cu Bulgaria și Grecia pentru a găsi cele mai bune soluții pentru cetățenii care vor să călătorească, de pildă, în scop turistic. România are obligația să asigure și garantează libera circulație a cetățenilor”, a declarat Lucian Bode.

Citește și