Prima pagină » Știri » Stare de alertă până în iunie. Ce restricții au fost ridicate

Stare de alertă până în iunie. Ce restricții au fost ridicate

Stare de alertă până în iunie. Ce restricții au fost ridicate
O serie de restricții au fost ridicate în România

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu 13 mai, însă anumite restricții au fost ridicate. Astfel, vor fi permise pelerinajele și procesiunile în afara localității de domiciliu, participarea la concerte, spectacole și evenimente sportive „test sau pilot”, la care pot participa mai multe persoane, dacă sunt vaccinate, au test PCR sau antigen făcut ori dacă au fost infectate cu SARS-CoV-2 și sunt între zilele 15 și 90 de la confirmare.

De la 1 iunie masca ar putea să nu mai fie obligatorie în localitățile unde gradul de imunizare este de 50%, iar restricțiile de deplasare pe timpul nopții ar putea fi eliminate.

Mai mult, am putea renunța la mască și în spațiile publice, dacă gradul de vaccinare va crește la 70%.

Însă, anumite restricții vor fi menținute în perioada stării de alertă, precum purtarea măștii de protecție care rămâne obligatorie în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun. Această măsură se aplică pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Restricții ridicate în noaptea de Ramadam

De asemenea, rămâne interzisă circulația pe timp de noapte, între orele 22.00 și 05.00, în localitățile unde rata de incidență este sub 4 la o mie de locuitori.

Excepție fac persoanele implicate în activități profesionale, asistenţă medicală, achiziţionarea de medicamente, îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, dar și cele care au suferit decesul unui membru de familie sau revenirea dintr-o călătorie, cu dovada biletului.

Cei care vor să se deplaseze pe timp de noapte trebuie să aibă adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere.

În noaptea următoare, pe data 13 mai, este permisă circulația noaptea, între orele 02.00 și 05.00, pentru persoanele care participă la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani Ramazan Bayram.

Rămâne interzisă circulația în localitate în grupuri mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Autoritățile interzic reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petrecerile în spații închise sau deschise, publice şi private.

Restaurantele deschis în interior, doar cu anumite condiții

Acesti tip de unități pot fi deschise în interior, cu ocuparea a 50% din locuri dacă rata de incidență este sub 1,5 la mia de locuitori și a 30% în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie. Orarul de funcționare este între 06.00 și 22.00.

Și în cazul teraselor rămân reguli în privința funcționării: astfel trebuie să asigure doi metri distanță între mese. Barurile, cluburile și discoteci rămân totuși închise.

Spectacole și concerte în aer liber, doar cu mască și limită de participanți

Spectacolele de tipul drive-in sunt permise în județele sau localitățile unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5 la o mie de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

În localitățile în care rata de incidență este sub 1,5 la mie se pot organiza apectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale în aer liber.

Numărul maxim de participanți la aceste tipuri de evenimente este de 300 de persoane, dar cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.

Evenimente-test, în interior, la capacitate de 50%

Ministerul Culturii a anunțat, după decizia Guvernului de prelungire a stării de alertă și ridicarea unor restricții, organizarea primelor evenimente-test, la care pot participa în săli de spectacol sute de persoane, care să ocupe mai mult de 50% din locuri. Evenimentele pilot cu public vor fi organizate la București și Cluj, în perioada 14-16 mai.

Primele evenimente pilot vor avea între 700 și 1.000 de participanți. Opera Națională are a o capacitate de 952 de locuri, la Sala Mare a Teatrului Național pot intra 940 de spectatori, iar în sala Operei Naționale din Cluj-Napoca sunt 900 de locuri.

Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății.

Ministerul Culturii a propus ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării. (Mai multe detalii aici…)

Procesiuni și pelerinaje, cu anumite reguli

Slujbele și rugăciunile colective pot fi oranizate de cultele religioase în interiorul și în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Activități recreative și sportive, limitate la 10 participanți

Doar maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună pot partcipa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber.

Reguli pentru mitinguri și demonstrații

La acest tip de manisfetări pot participa maximum 100 de persoane, care sunt obligate să respecte următoarele măsuri: să poarte mască de protecție, să și își dezinfecteze mâinile când intră în zona de protest, să păstreze o distanță de un metru unii față de alții.

Citește și