STARE DE ALERTĂ pe Dunăre. Apele au depășit cota de inundații la Galați
Zeci de saci de nisip au fost așezați, vineri, în diferite puncte ale falezei Dunării, dar și în șantierul naval de la Galați după ce a fost depășită, vineri, cota de inundație pe Dunăre.
O parcare și câteva terase de pe malul Dunării au fost inundate, la fel și punțile care fac legătura cu restaurantele plutitoare.
De asemenea, la punctul de trecere bac Galați-Tulcea mașinile sunt nevoite să treacă prin apă deși punțile au fost înălțate.
Autoritățile din Galați au activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, au introdus restricții de circulație pe șenalul navigabil și au verificat agenții economici de pe malul fluviului, după ce nivelul apei Dunării a atins, vineri, 602 centimetri, cu 7 unități mai mult ca joi.
„S-a întrunit în regim de urgență, în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, având ca temă pregătirea pentru apărare împotriva inundațiilor provocate Dunăre. Prefectul Județului Galați a dispus activarea la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Galați a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor (CJCCI) cu reprezentanți din instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, monitorizarea cu atenție a cotelor fluviului Dunărea de către toți operatori economici riverani Dunării și punerea în aplicare a măsurile cuprinse în planurile proprii de apărare împotriva inundațiilor”, au anunțat reprezentanții ISU Galați.
La Brăila cota de inundații a fost depășită de trei zile. Potrivit AFDJ, nivelul Dunării este la 625 de centimetri, în creștere cu 5 centimetri față de ziua precedentă. Practic, fluviul mai are 35 de centimetri până la cota de pericol iar autoritățile sunt în stare de alertă.
În județ și în Insula Mare a Brăilei există o rețea de diguri care este verificată în permanență de angajații Societății de Gospodărirea Apelor. Peste noapte, au apărut mici infiltrații în digurile de apărare din Insula Mare a Brăilei dar situația este sub control, spun reprezentanții ISU Brăila.
„Nu este pericol iminent. Pe digurile din Insula Mare a Brăilei, la granița cu județul Constanța, au apărut grifoane, sunt mici izvoare care apar în diguri. Acestea au fost neutralizate cu tuburi și balast, s-au pus dopuri”, a explicat, pentru MEDIAFaX, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ștefan Stoian.
În orașul Brăila, municipiu care se află la înălțime în comparație cu nivelul apei, singura zona de risc este, în prezent, la fosta gară fluvială, acolo unde nu există dig de protecție iar apele ar putea inunda câteva sedii, depozite și un imobil cu chiriași ai Primăriei.
Dacă apele vor ajunge la mal, oamenii vor fi evacuați iar accesul în zonă va fi restricționat.
De asemenea, ca măsură de siguranță gurile de canalizare au fost astupate cu pământ pentru a nu permite apelor Dunării să intre în rețeaua urbană.