Raed Arafat a explicat câteva dintre măsurile pe care autoritățile le vor impune după încheierea stării de urgență și instituirea stării de alertă. Oamenii vor respecta mai multe reguli care vor compensa libertatea de circulație fără declarație în localitate.
Relaxarea vine și cu măsuri restrictive, anunță șeful DSU care face apel la responsabilitate în special de la persoanele în vârstă, care se vor putea deplasa după 15 mai în orice interval orar. Dacă nu mai sunt măsurile atât de stricte, asta nu înseamnă că vârstinicii sunt mai puțini vulnerabili, avertizează șeful DSU.
„Starea de alertă permite autorităților să ia măsuri și să continue gestionarea unei situații de urgență cu impact deosebit sau cu potențial impact deosebit. Masca sau mai bine zis acoperirea feței, a nasului și a gurii în spațiile publice, în transportul public, în spațiile comune, birourile open space va trebui să devină obligatorie în acest moment. Până când? Vom vedea. Dar în acest moment este o măsură compensatorie la măsura de relaxare. Faptul că oamenii vor circula fără declarație, trebuie să compenseze pentru că va fi o mai mare aglomerație”
„Sunt și alte măsuri, o să avem decalarea programului astfel încât să reducem impactul pe transportul public, vor fi unele măsuri de triaj la intrare în zonele unde lucrează mulți oameni, temperatură, simptomatologie, dacă cineva e răcit, să nu intre, să plece acasă, aceste măsuri sunt măsuri care sunt normale în situația în care se relaxează unele măsuri restrictive”, a adăugat secretarul de stat.
Intrăm într-o fază în care populația primește o responsabilitate. Deci relaxarea înseamnă că populația va avea o responsabilitate care e în mâna ei. Respectarea unor reguli, înțelegerea unor recomandări, e foarte importantă. Sunt țări care au relaxat și au început să crească numărul cazurilor”
„Din ce ştiu, din ce s-a discutat, nu (n.r.-nu vor mai avea program). Şi aici va fi o relaxare, dar în acelaşi timp avertismentul foarte serios pe care îl dau este acela că nu înseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală. Familiile trebuie să aibă mare grijă de protecţie față de persoanele respective, iar persoanele respective trebuie să înteleagă că există asupra lor un risc mai mare decât asupra restului populaţiei. Adică socializezi mult, nu te protejezi, nu mască, nu igienă, vin copiii des, se joacă, o pupă pe bunica… este foarte probabil că bunica să ajungă să fie cu Covid-19 în scurt timp. Asta trebuie înţeles, nu încercăm să speriem populaţia. Noi zicem clar care este situaţia reală”, a declarat Raed Arafat – scrie Antena 3.