Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a explicat faptul că instituirea stării de urgență în România reprezintă un mod prin care se facilitează achizițiile de medicamente și materiale sanitare, dar și faptul că nu trebuie impuse neapărat toate măsurile care sunt prevăzute în Constituție.
„Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate.
Păstrăm aceleași precauții, aceeași atenție pentru izolare.
Poate fiecare dintre noi când am văzut decretarea stării de urgență ne-am dus la dicționar sau la Constituție, dar nu toate măsurile de acolo trebuie impuse”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.
„Sunt măsuri care se pot lua în stare de urgență, dar nu e cazul acum”, a transmis secretarul de stat.
„Nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi. Nu avem motive să aplicăm decât incipient starea de urgență, care să ajute producătorii autohtoni de medicamente, de materiale și minsterele de resort.
Nu e cazul să golim rafturile magazinelor!
Să nu ne ducem în aglomerație, să evităm locurile aglomerate, deplasările inutile, contactul cu persoanele care tușesc, strănută sau au dificultăți în respirație!
Apa și săpunul sunt foarte utile.
Să avem în casă un antitermic și un antiinflamator”, a explicat Nelu Tătaru potrivit sursei citate.
Bilanțul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns în România la 131 după ce în cursul dimineții de duminică au fost confirmate alte 8 cazuri.
De asemenea, președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat că începând de luni, 16 martie 2020, România intră în stare de urgență.