Opt unități școlare din Bistrița-Năsăud funcționează în case particulare sau la parterul unor blocuri . Zeci de elevi vor începe noul an școlar în clădiri care nu au acces la apă și canalizare, nu sunt autorizate sanitar și nu pot oferi condiții corespunzătoare.
Conform prefectului județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, casele transformate în școli sunt în special în zonele greau accesibile, în comuna Parva, dar și în orașele Sângeorz-Băi și Bistrița, unde două gădinițe funcționează la parterul unor blocuri.
„În Bistrița-Năsăud există un total de 306 unități școlare, din care 295 sunt de stat și 11 private. Toate unitățile private sunt puse la punct, au toate autorizațiile și avizele necesare pentru funcționare, ceea ce este un plus și o confirmare a faptului că statul nu e cel mai bun administrator. Există 482 de clădiri din care 295 nu necesită autorizație ISU pentru că sunt construite înainte de 1992. Un număr de 130 de clădiri au autorizație ISU, iar 41 de unități nu au autorizație ISU. Totodată, 330 de clădiri dețin autorizație sanitară de funcționare, 79 nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Șapte unități sunt reabilitate și nu au solicitat autorizație, la 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin grupurile sociale în exterior”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.
În cele 15 școli care au toaletele în curte învață aproximativ 600 de elevi. Majoritatea dintre ele se află în zone greu accesibile unde nu există rețea de apă și canalizare, dar există și în Bistrița, în cartierul Slătinița o astfel de școală care nu le poate asigura elevilor decât o toaletă de lemn, în curte.
„Dintre aceste 15 unități, șapte sunt în cadrul unor proiecte de reabilitare care au termen de finalizare până în 2021, iar 8 funcționează în case particulare unde nu au condiții, în special zona montană, la Parva și Sângeorz-Băi. 26 de școli nu au apă potabilă și acces la rețelele de utilități. O altă clădire este la Malin, unde nu s-a stabilit dacă va funcționa grădiniță sau nu, perioada de înscriere a copiilor nefiind încă finalizată. Și în municipiul Bistrița există două grădinițe care funcționează la parter de bloc și nu pot obține autorizație pentru că nu au spațiu de joacă”, a mai spus Ovidiu Frenț.
Acesta a cerut primarilor și directorilor de școli să rezolve și problema apei curente în școlile unde nu există rețea de alimentare cu apă și să instaleze dozatoare.
„Acolo unde lucrurile nu sunt încă rezolvate, în privința apei potabile, am convenit să facem uz de cea mai ieftină și practică soluție cu dozatoare de apă care nu reprezintă costuri foarte mari și care pot fi duse pe hol și utilizate și de elevi, profesori sau personal auxiliar”, a afirmat prefectul.