Statele UE, de acord cu sistemul „semafor” pentru călătoriile internaționale. Călătorii din întreaga Europă ar putea evita carantina
Călătorii din întreaga Europă ar putea evita carantina conform planurilor de a introduce un regim cuprinzător de testare COVID-19. În urma propunerii Comisiei din 4 septembrie 2020, Consiliul de Miniștri European din această după-amiază a fost de acord să își coordoneze abordarea cu privire la restricțiile de călătorie.
Comisia Europeană dorește ca testarea să fie alternativa „preferată” la carantină pentru călători și a însărcinat experți în sănătate să dezvolte protocoale, se arată în raport, potrivit comunicatului emis de Executivul european.
Statele membre ale UE au adoptat o recomandare privind o abordare coordonată în ceea ce privește restricționarea liberei circulații ca răspuns la pandemia de securitate. Aceasta include o clasificare a regiunilor (verde, portocaliu, roșu și gri) pe baza situației epidemiologice locale.
Comisia Europeana: O hartă comună cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Statele membre au convenit cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor
O hartă comună cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informații exacte privind situația epidemiologică din UE și din regiunile sale.
În al doilea rând, deși statele membre pot încă decide ce măsuri restrictive aplică, cum ar fi carantina sau testarea, solicităm statelor membre să se asigure că cetățenilor li se oferă informații clare și în timp util cu privire la ceea ce trebuie să facă și la restricțiile în vigoare, conform acordului de astăzi. De asemenea, statele membre au convenit cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor și vom continua să colaborăm cu acestea în vederea unei mai bune coordonări a cerințelor în materie de testare și de carantină.
Sistemul va vedea țări desemnate verde, portocaliu sau roșu, în funcție de trei criterii:
- Numărul de noi cazuri COVID-19 la 100.000 de persoane pe o perioadă de 14 zile
- Rata de pozitivitate a testelor COVID-19 efectuate în ultima săptămână
- Numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane
Conform planului, regiunile vor fi desemnate verzi dacă au o rată de 14 zile sub 25 și o rată de pozitivitate sub 4%. Regiunile cu 14 zile sub 50 vor fi desemnate portocalii cu condiția ca rata de pozitivitate a acestora să depășească 4%; cu toate acestea, pot avea o rată de 14 zile până la 150, dacă rata lor de pozitivitate este mai mică de 4%. Toate celelalte regiuni vor fi desemnate roșii.
Noua hartă va fi disponibilă în curând.
Planurile ar permite călătorilor de afaceri sau turiștilor care sosesc într-o țară să reducă sau să ocolească carantina
Planurile vor necesita, de asemenea, „recunoașterea reciprocă” a testelor COVID-19 de către țări, care ar permite călătorilor de afaceri sau turiștilor care sosesc într-o țară să reducă sau să ocolească carantina prin prezentarea unui certificat medical care să arate un rezultat negativ al coronavirusului, potrivit ziarului.
Se așteaptă ca Marea Britanie să facă parte din schemă până când va părăsi Uniunea Europeană la sfârșitul anului, dar ar putea rămâne parte a acestuia după Brexit, a adăugat raportul, citând surse UE.
Săptămâna trecută, țările UE au convenit asupra unui sistem comun de „semafor” care să le ghideze cu privire la testarea COVID-19 sau la carantine pe turiștii UE și alți călători neesențiali în timpul pandemiei.
Acesta își propune să pună capăt unei confuzii complexe de restricții în întreaga Europă și să readucă libera circulație a oamenilor.
Potrivit raportului, miniștrii de Externe ai UE vor semna marți sistemul de ”semafoare” propus.