Prima pagină » Știri » Statele Unite dezmint afirmațiile Rusiei. Anunțul făcut cu privire la scutul de la Deveselu

Statele Unite dezmint afirmațiile Rusiei. Anunțul făcut cu privire la scutul de la Deveselu

Statele Unite dezmint afirmațiile Rusiei. Anunțul făcut cu privire la scutul de la Deveselu
Statele Unite nu intenționează să instaleze focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apărării, Brian McKeon, citat de Sputnik News.

Moscova a prezentat în mod repetat îngrijorări privind sistemele europene de apărare antirachetă (BMD) amplasate în România și Polonia, susținând că acestea sunt direcționate împotriva Rusiei și că au rol de intimidare strategică. Rusia a mai subliniat că sistemele de apărare antirachetă încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF).

McKeon a respins obiecțiile Rusiei. „Acestea sunt declarații cu care nu suntem de acord și pe care le considerăm inacceptabile”, a spus acesta.

„În ultimele zile, a existat o afirmație făcută de unii oficiali ruși din cadrul securității, potrivit căreia am urma să echipăm rachetele cu focoase nucleare la baza din România și să amenințăm astfel Rusia, ceea ce este un nonsens”, a spus McKeon.

În cursul anului 2016, sistemul de apărare antirachetă din România va fi operațional în totalitate, potrivit unor oficiali americani ai Apărării. Baza din Polonia ar trebui să fie gata până în 2018. Oficiali americani susțin că sistemul are rolul de a ținti rachete balistice provenind din Irak sau Coreea de Nord.

​Provocările în materie de securitate au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea intensificării capacității NATO, iar România este pregătită să contribuie la acest obiectiv, a spus Dacian Cioloș, în urmă cu aproximativ două săptămâni, adăugând că sistemul antirachetă de la Deveselu nu trebuie văzut ca o amenințare la adresa „unei țări anume”.

„Provocările de securitate din regiune și din întreaga lume au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea intensificării capacității NATO de descurajare a conflictelor și de apărare, inclusiv pe flancul estic. România s-a angajat și este pregătită să contribuie la acest obiectiv, cu propuneri concrete, în perspectiva summit-ului NATO care va avea loc în luna iulie, la Varșovia. ​De asemenea, operaționalizarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă de la Deveselu și transferul acesteia către NATO sunt în grafic. Prezența acestui sistem pe teritoriul românesc și, implicit, al NATO, nu trebuie însă interpretată ca o amenințare la adresa unei țări anume, ci ca un sistem defensiv în fața unor potențiale amenințări externe”, se arăta, duminică, 3 aprilie, în mesajul lui Dacian Cioloș, cu ocazia Zilei NATO.

Autor

Citește și