Prima pagină » Știri » Statele Unite sunt îngrijorate de o posibilă desfășurare de arme nucleare în Belarus

Statele Unite sunt îngrijorate de o posibilă desfășurare de arme nucleare în Belarus

Statele Unite sunt îngrijorate de o posibilă desfășurare de arme nucleare în Belarus

Statele Unite sunt îngrijorate de un proiect de reformă constituţională în Belarus ce ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul țării, care se învecinează cu Ucraina şi Polonia, a declarat, marţi, presei, sub protecția anonimatului, un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit AFP.

În plus, exerciţiile militare din țară anunţate marţi de Minsk „sunt mult peste normă” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică, care a rămas unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, a potrivit oficialul american.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko intenţionează să promoveze reformele constituţionale într-un referendum care ar putea avea loc în februarie.

„Aceste modificări constituţionale ar putea indica faptul că Belarus intenţionează să permită staţionarea forţelor nucleare şi convenţionale pe teritoriul său”, a explicat oficialul american.

Prezenţa armelor nucleare la frontierele Uniunii Europene „ar reprezenta un risc pentru securitatea europeană şi ar putea necesita un răspuns”, a mai avertizat acesta.

Sursa a apreciat că Moscova exploatează, astfel, slăbiciunile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim a fost slăbit de mişcarea amplă de proteste din 2020.

În ceea ce priveşte exerciţiile ruso-belaruse, momentul ales trezeşte temerea că Rusia ar putea staţiona trupe în Belarus sub pretextul unor exerciţii militare cu scopul de a ataca Ucraina.

Oficialul american nu a precizat numărul soldaţilor ruşi prezenţi în Belarus, dar a subliniat că „numărul lor depăşeşte ceea ce ne-am putea aştepta de la exerciţiile normale”.

Un exerciţiu normal trebuie notificat cu 42 de zile înainte când este vorba de 9.000 de soldaţi. Dacă sunt 13.000, în mod normal sunt necesari observatori străini. Dar ceea ce se întâmplă acum este complet diferit, a spus acesta.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele