Prima pagină » Știri » Statele Unite tratează prioritar problema retrocedării proprietăților Bisericii Greco-Catolice

Statele Unite tratează prioritar problema retrocedării proprietăților Bisericii Greco-Catolice

Statele Unite tratează prioritar problema retrocedării proprietăților Bisericii Greco-Catolice
Administrația Statelor Unite tratează "în mod prioritar" problema restituirii de către statul român a proprietăților aparținând Bisericii Greco-Catolice confiscate după anul 1945, conform unei scrisori publicată miercuri de Departamentul de Stat, relatează MTI.

Scrisoarea are data de 9 iulie și este semnată de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un răspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care ceruseră ajutorul secretarului de Stat John Kerry în iunie.

Congremenii – 13 republicani și șapte democrați – solicitaseră intervenția lui Kerry în cazul modificării legislației române privind retrocedarea proprietăților bisericești, care prelungește de la 5 la 10 ani perioada de așteptare pentru restituirea proprietăților.

„Administrația SUA a jucat un rol esențial în încurajarea României să aplice o legislație care să ofere o soluție corectă, transparentă și rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăților confiscate sau naționalizate de fostele regimuri fasciste și comuniste din România”, se arată în scrisoarea semnată de Gibbons.

„Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârșitul lunii mai la București pentru a discuta despre această problemă cu Guvernul României, cu Parlamentul și reprezentanții societății civile”, adaugă oficialul american.

O copie a scrisorii a fost pusă la dispoziția MTI de Fundația ungară pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.

În 17 aprilie, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pentru Legea privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, care stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Citește și