Stațiunea din România, ce găzduiește unul dintre cele mai SPECTACULOASE monumente ale naturii. Un loc învăluit în legendă, perfect pentru vacanță

Publicat: 02 08. 2024, 15:22
Actualizat: 02 08. 2024, 15:26

România deține zone naturale de o frumusețe ireală, cu forme de relief de care turiștii străini se minunează. Unul dintre aceste locuri se află chiar în zona Buzăului. Este vorba de Vulcanii Noroioși, declarați monument al naturii. 

Românii care vor să se relaxeze, dar să aibă parte și de o experiență unică, pot vizita Vulcanii Noroioși din zona Buzăului. Declarați monument al naturii din 1925, acești vulcani oferă un adevărat spectacol vizitatorilor, mai ales că relieful lor se schimbă de la un an la altul.

Mulți au asemănat platoul Vulcanilor Noroioșii cu suprafața selenară, datorită conurilor cu lavă și a pământului brăzdat de cratere.

Cei care vor să aibă o experiență deosebită, se pot aventura într-un tur al Vulcanilor Noroioși, care sunt împărțiți în patru zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

Grupul „La Fierbători” este situat  în nordul localității Berca, unde se găsesc vulcani cu cratere circulare ce conțin noroi lichid, ce pare că „fierbe”, datorită gazelor ce ies la suprafață.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în centrul depresiunii Berca unde, pe lângă vulcani ce degajă noroi cu urme de petrol, se găsesc și fosile.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt mai micuți, dar la fel de spectaculoși, în centrul formațiunilor predomină un vulcan înalt cu un con dee mari dimensiuni.

În zona Beciu, Vulcanii Noroioși sunt situați pe o suprafață restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanași.

Legenda formării Vulcanilor Noroioși – Balaurul ce sălășluiește la Berca

Există de asemenea și o legendă despre formarea Vulcanilor Noroioși. Mitul vorbește despre eroul Arbănaș, care a pornit să lupte împotriva unui Balaur, ce teroriza locuitorii din ținut. Arbănaș a reușit să rănească fiara, care, înspăimântată de curajul eroului, s-a retras în ascunzătoarea lui de la Berca și a rămas acolo pentru totdeauna. Se spune că pământul uscat şi crăpat ar fi chiar pielea Balaurului, iar prin ochiurile care fierb necontenit ar ieși la suprafață sângele fiarei.

FOTO: Facebook