Prima pagină » Știri » STB. 2.000 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, iar cei rămași vor avea program redus

STB. 2.000 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, iar cei rămași vor avea program redus

STB. 2.000 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic, iar cei rămași vor avea program redus

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a anunţat, marţi, că 2.000 dintre cei 11.000 de angajaţi ai Societății de Transport București (STB) vor intra în şomaj tehnic, ca urmare a faptului că s-a redus semnificativ numărul de călători, în contextul restricţiilor generate de pandemia cu noul coronavirus.

„Dintre cei 11.000 de angajaţi ai STB, 2.000 vor intra în şomaj tehnic. Asta înseamnă că vor primi doar 75% din salariul pe care până la această dată îl aveau, conform contractului colectiv de muncă, urmând că numărul acestora să nu mai crească. Este o situaţie generată de numărul scăzut de călători pe care compania îl are acum”, a declarat Bădulescu, pentru Agerpres.

El a precizat că măsura este valabilă doar pentru perioada stării de urgenţă, iar pentru ceilalţi angajaţi programul de lucru se va reduce de la cinci la patru zile săptămânal, fiind vorba mai ales de vatmani şi conducători de autobuze.

În prezent, STB lucrează cu 40% din parcul auto.

„Avem şi celelalte activităţi pe care le desfăşurăm în această perioadă, respectiv rutele de la Aeroportul Otopeni până în judeţele unde sunt centre de carantină, lucru pe care îl face STB împreună cu ISUBIF. Acolo avem implicate 40 de maşini pe zi, care fac aceste rute în toată ţara”, a menţionat el.

Un număr de 1.005.508 de contracte de muncă sunt suspendate (șomaj tehnic), conform datelor valabile marți, oferite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Aceste date arată că scăderea sub un milion, înregistrată în data de 15 aprilie, zi care coincidea cu încheierea primei perioade a stării de urgență pe teritoriul României din cauza pandemiei de COVID-19, nu înseamnă neapărat că aproape 77.000 de angajați reveniseră la muncă din somajul tehnic.

Cifra reprezintă diferența de contracte suspendate, față de cele raportate cu două zile înainte. Totuși, cifra de azi este cu câteva zeci de mii mai mică decât cea maximă raportată de Ministerul Muncii.

Citește și