Stejărel Olaru și-a dat demisia din CA al Radioului Public, invocând „motive profesionale”
Întrebat de ce a decis să demisioneze din funcția de membru al CA al SRR, Stejărel Olaru a spus: „Din motive profesionale. Am alte planuri și nu mai făceam față și cu radioul. Nu e niciun alt motiv”.
Stejărel Olaru a spus că demisia sa a devenit efectivă începând cu data de 1 aprilie.
El a precizat că și-a depus demisia la SRR, Radioul Public fiind cel care trebuie să o înainteze Birourilor Permanente ale Parlamentului.
În afară de Stejărel Olaru, din Consiliul de Administrație al Radioului Public mai fac parte: Ovidiu Miculescu (președinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tănase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Rădulescu, Maria Țoghină, Adrian Moise și Bogdan Hossu.
Aceștia au fost numiți membri ai CA al SRR de Parlament în iunie 2010, fapt pentru care mandatele lor se vor încheia în iunie 2014.
Pe de altă parte, Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca președinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind susținut pentru această funcție de USL, după ce Demeter Andras a anunțat că renunță la funcția de președinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit în iunie 2010, fiind susținut de UDMR. Deși a renunțat la funcția de președinte-director general, Demeter Andras și-a păstrat calitatea de membru în CA al SRR.
Contactat joi de MEDIAFAX, senatorul Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senat, a declarat că, până miercuri seară, la Comisie nu fusese înregistrată nicio demisie a vreunui membru al Consiliului de Administrație al Radioului Public.
„Actualului Consiliu de Administrație de la Radio îi expiră mandatul în iunie. Din această perspectivă, dacă unele persoane vor să demisioneze cu o lună înainte, noi o să grăbim procedura (de numire a unui nou CA, n.r.)”, a spus Georgică Severin.
De asemenea, Georgică Severin a spus că este o situație inedită ca un CA al Radioului Public să își încheie mandatul de patru ani, în condițiile în care Consiliile de Administrație ale Televiziunii Publice au fost schimbate de mai multe ori în ultimii ani, înainte de finalizarea mandatelor de 4 ani, odată cu respingerea rapoartelor de activitate.
„Cred că nu s-a mai întâmplat situația asta, cel puțin de când sunt parlamentar, din 2008 (…) (La Radioul Public, n.r.) este o situație diferită de televiziune (TVR, n.r.), unde avem un Consiliu numit de o lună. Aici, la radio, avem un CA căruia îi expiră mandatul peste aproximativ o lună (…) Chiar au avut posibilitatea să își termine mandatul, față de câte CA-uri au fost schimbate la TVR (…) Cred că nu s-a mai întâmplat situația asta de când sunt parlamentar, din 2008”, a mai spus Georgică Severin.
În ceea ce privește faptul că unii membri ai CA, între care Ovidiu Miculescu și Ileana Savu, au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate (ANI), Georgică Severin a spus: „Din câte cunosc, nu este nicio decizie definitivă privind incompatibilitatea. Mergem pe prezumția de nevinovăție”.
Societatea Română de Radiodifuziune deține în prezent posturile Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio București, peste 10 stații regionale și locale și Radio Chișinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Radio Junior și agenția de presă Rador.
Societatea Română de Radiodifuziune a finalizat anul financiar 2013 cu un profit net de peste 5,5 milioane de lei, în condițiile în care anul trecut instituția a avut venituri totale de aproximativ 410,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al Radioului Public.
Pe de altă parte, Radioul Public a terminat și anul financiar 2012 cu un profit brut de 62.970 de lei. Radioul Public a înregistrat profit și în anii 2011, 2010, 2009, 2008 și 2007.
Despre demisia lui Stejărel Olaru din CA a scris și reportervirtual.ro.