Stelian Fedorca, prezentat de ANI ca fiind incompatibil, eliberat din postul de secretar de stat

Stelian Fedorca, prezentat de ANI ca fiind incompatibil, eliberat din postul de secretar de stat
Publicat: 07/03/2013, 23:41
Actualizat: 02/04/2019, 17:59

Stelian Fedorca, prezentat de Agenția Națională de Integritate ca fiind în incompatibilitate, dar care a anunțat că va contestat raportul deoarece îl consideră „lipsit de profesionalism și denotă rea credință”, a fost eliberat de premierul Ponta din postul de secretar de stat în Ministerul Educației

Decizia de eliberare din funcție a fost semnată joi de șeful Guvernului.

Stelian Fedorca a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației la data de 16 mai 2012.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, luni, că Stelian Fedorca a fost în incompatibilitate din septembrie 2007, întrucât a ocupat funcțiile de director-consilier în Ministerul Educației și apoi secretar de stat în Ministerul Educației, simultan cu cea de director al Colegiului „Mihai Eminescu”.

Potrivit Agenției, în perioada 1 septembrie 2007 – 25 aprilie 2010, Stelian Victor Fedorca a deținut, simultan, atât funcția publică de director-consilier în cadrul Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului, cât și funcția de director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, București, încălcând astfel dispozițiile articolului 94, alineatele 1 și 2, litera a din Legea 161/200.

Totodată, în perioada 16 mai 2012 – 1 februarie 2013, Fedorca a fost în incompatibilitate întrucât a deținut, simultan, atât funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, pe cea de director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, cât și calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”, încălcând astfel dispozițiile articolului 84, alineatul 1, litera g și alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Inspectorii de integritate au mai constatat că în perioada 1 septembrie 2007 – 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a deținut atât funcția publică de conducere de director-consilier în cadrul Direcției Politici Educaționale din Ministerul Educației Naționale (în perioada 01.09.2007 – 25.10.2007, cu rezervarea postului didactic pe care este titular), cât și funcția publică de execuție de consilier superior în cadrul Direcției Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Învățământ cu Piața Muncii (în perioada 12.02.2009-25.04.2010).

În perioada 25 octombrie 2007 – 12 februarie 2009 și, respectiv, din 12 februarie 2009 până în 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a avut suspendat, la cerere, raportul de serviciu în cadrul Ministerului Educației Naționale. Pe perioada suspendării raportului de serviciu, Fedorca a exercitat, succesiv, funcțiile publice de conducere de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, din 22 noiembrie 2007 până în 1 aprilie 2009 și, respectiv, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, începând cu data de 1 aprilie 2009.

De asemenea, în perioada 8 februarie 2010 – 1 februarie 2013, Stelian Fedorca a deținut calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”, a mai arătat ANI în comunicatul citat.

ANI a precizat că, potrivit dispozițiilor articolului 94, alineatele 1 și 2 litera a din Legea 161/2003, „calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit, precum și cu funcțiile de demnitate publică. Funcționarii publici nu pot deține funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice”, iar potrivit dispozițiilor articolului 84, alineatul 1, litera g și alineatul 2, „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă (…) calitatea de comerciant persoană fizică (…) Funcția de Secretar de stat, funcția de subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate (…)”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Tot luni, Fedorca a declarat că va contesta raportul ANI, pe care îl consideră ” lipsit de profesionalism și care denotă rea credință”.

„Totul este lipsit de profesionalism și denotă rea credință. Informațiile sunt penibile. Niciodată nu puteam fi angajat prin ordin de ministru fără să mă fi suspendat din funcțiile deținute anterior”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Fedorca.

„Inițial, m-am suspendat din funcția de director în Ministerul Educației și am fost numit inspector școlar general. În aprilie 2009, mi-am dat demisia din funcția de inspector general școlar, din cea de director în minister fiind suspendat până în aprilie 2010. Am revenit la catedră și apoi am fost numit director la Colegiul «Mihail Eminescu». În 16 mai 2012, am fost eliberat din funcția de director al liceului și, în aceeași zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fără să fi respectat legea”, a mai spus Fedorca.

Fedorca mai susține că nu a fost niciodată comerciant, cum se arată în raportul ANI, ci a făcut meditații cu elevii, la matematică, până în 2011, când, din lipsă de timp, a renunțat.

Stelian Fedorca poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Final pentru Simona Halep. Ion Țiriac i-a dat verdictul care închide totul: „E de ajuns”
Telefoanele care iti aduc o mică avere. Te poți îmbogăți!
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Nepoata lui Elvis Presley, Riley Keogh vorbește pentru prima dată despre "blestemul" deceselor din familie
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Japonia a lansat proiectul de fuziune FAST pentru energie fără limite până în 2030