Prima pagină » Știri » Stelian Tănase: SRI a dat o parte din arhiva sa la CNSAS, deși pretinde că a dat-o pe toată

Stelian Tănase: SRI a dat o parte din arhiva sa la CNSAS, deși pretinde că a dat-o pe toată

Stelian Tănase: SRI a dat o parte din arhiva sa la CNSAS, deși pretinde că a dat-o pe toată
Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat, joi, că arhivele trebuie "să fie mai ușor frecventabile" și indexate, precizând că SRI a dat doar o parte din arhiva sa la CNSAS, deși "pretinde" că a dat-o pe toată, și că "există interese mari ca arhivele să nu fie cercetate".

Stelian Tănase a participat, joi, la prima parte a Conferinței Internaționale „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care este găzduită joi și vineri la sediul Societății Române de Televiziune (SRTv) din București.

El a precizat că ar fi foarte bucuros ca arhivele „să fie mai ușor frecventabile, să fie mai puține obstacole de a ajunge la ele”. „Foarte greu se ajunge la ele, atunci când sunt disponibile, pentru că cele mai multe nu sunt indexate”, a spus președintele-director general al TVR.

Stelian Tănase a spus că nici măcar arhiva Serviciului Român de Informații (SRI) nu a fost indexată, atunci când el s-a dus pentru prima dată să cerceteze diferite dosare aflate în aceasta. Tănase nu a precizat în ce an se întâmpla acest lucru.

„Eu am fost prima dată în arhiva SRI când încă nu avea un index. Venea o cucoană și îți punea doi metri de dosare pe masă, dacă vroia să îți dea bineînțeles, că nu prea vroia să îți dea. Dar nu aveau un index după care să ceri: «Vreau să citesc dosarul Pătrășcanu, vreau să citesc dosarul arestării lui Maniu și al grupului de la Tămădău». Asta am citit eu atunci. Sau grupul Noica-Pillat, după care am și scris o carte. Nu aveau așa ceva și era o lectură absolut întâmplătoare. Între timp, și-au făcut indexuri”, a spus Stelian Tănase.

Tănase a mai spus că „o parte din arhivă au dat-o (cei de la SRI, n.r.) la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, n.r.), deși pretind că au dat-o toată”.

„Trebuie înlăturate obstacole în ce privește frecventarea arhivelor. Există interese mari ca arhivele să nu fie cercetate, ca arhivele să rămână închise în mâna câtorva arhivari care au impresia că dețin mari comori. Da, au mari comori, dar nu trebuie ascunse, trebuie arătate, societatea respectivă să se bucure de ele, să le utilizeze. Există încă această mentalitate în Europa de est în care aceste mari secrete, pe care le știe toată lumea, trebuie păstrate ascunse. Este o sechelă mizeră a comunismului pe care l-am trăit cu toții și văd că ne dezbărăm greu de ea”, a mai spus Stelian Tănase.

De asemenea, Tănase consideră că trebuie „să privim spre viitor”, spre „Europa de mâine” și să gândim modern. „Lucrul ăsta nu este foarte simplu”, a mai spus Stelian Tănase.

El a mai spus, în timpul conferinței, că, de 25 de ani, lucrează în arhivele românești. „Sunt cel care a deschis în România cercetarea de arhive”, a declarat Stelian Tănase, precizând că a scris deja zece cărți.

Televiziunea Română organizează, joi și vineri, Conferința Internațională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care vizează găsirea de soluții pentru facilitarea accesului publicului larg la înregistrările de arhivă ale televiziunilor din estul Europei.

Conferința este organizată în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network și FIAT/IFTA Television Studies Commission.

The European (Post)Socialist Television History Network (Rețeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finanțată de Organizația pentru Cercetare Științifică din Regatul Țărilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research – NWO), este prima platformă colectivă dedicată facilitării cercetării comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa.

Comisia pentru Studii de Televiziune a Federației Internaționale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA își propune să promoveze cercetarea academică a conținutului deținut de arhivele membre.

Citește și