Prima pagină » Știri » Stema națională ar putea avea în frunte coroana României. Deputat PNL: Are o însemnătate crucială pentru statul român

Stema națională ar putea avea în frunte coroana României. Deputat PNL: Are o însemnătate crucială pentru statul român

Stema națională ar putea avea în frunte coroana României. Deputat PNL: Are o însemnătate crucială pentru statul român
Drapelul românesc ar putea avea pe el stema națională cu coroana României, după ce un deputat PNL a depus o inițiativă pentru completarea stemei naționale cu acest element.

Drapelul românesc ar putea avea pe el stema națională cu coroana României, după ce un deputat PNL a depus o inițiativă pentru completarea stemei naționale cu acest element.

 

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a depus, miercuri, la Biroul permanent al Camerei, o inițiativă pentru completarea stemei naționale cu coroana României.

Propunere legislativă vizează modificarea și completarea Legii 102 din 21 septembrie 1992 privind stema și sigiliul statului.

„Drapelul, stema țării și Constituția sunt elemente de bază ale oricărui stat suveran, național și independent. Dacă Legea fundamentală a unui stat, Constituția, se modifică în funcție de anumite evoluții socio-politice, drapelul și stema sunt simbolurile care trebuie să rămână mereu prezente, ca o confirmare a continuității acelui popor”, a declarat deputatul în deschiderea expunerii de motive pentru completarea stemei naționale.

Noua stemă va sublinia independența statului

Parlamentarul PNL consideră să prezența coroanei de oțel pe stema României va sublinia independența statului.

„Ideea de independență e subliniată cel mai bine de elementele stemei de pe steagul din perioada în care s-a obținut oficial independența României (1877). Pe de altă parte, e firesc să ne asumăm trecutul așa cum a fost el. De aceea, propun completarea stemei cu coroana de oțel a României, care să fie plasată pe capul acvilei pentru a sublinia ideea de independență a statului român și a perioadei în care aceasta a fost obținută, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român. În contextul globalizării, noțiunea de independență trebuie promovată pe orice cale, inclusiv în simbolurile naționale”, mai spune Grigore Crăciunescu.

Parlamentarul subliniază simbolistica acestui însemn: „Coroana de oțel de pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala și tradiția creștină, simbolizează, așa cum am precizat la începutul expunerii, caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfa și lupta poporului român”.

În documentul ce a fost înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților, parlamentarul explică impactul și simbolistica stemei naționale completate cu coroana princiară a României.  „Odată cu instaurarea regimului comunist, stema țării suferă modificări radicale, având influențe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub controlul sovietic”, amintește el.

El mai spune că „dacă vrem să rupem odată și pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naționale: drapel și stemă”.

Reîncoronarea acvilei, un act reparatoriu în fața istoriei

Întrucât, în acest moment se dezbate revizuirea Constituției și, în același timp, se consideră că este necesar ca stema țării să fie aplicată pe drapel, este necesar ca aceasta, adică stema, să fie completată cu toate elemente heraldice care sunt specifice tradiției poporului român, atrage el atenția.

„A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în fața istoriei!”, își încheie parlamentarul PNL expunerea de motive atașată propunerii sale legislative.

Proiectul de revizuire a Constituției prevede, la propunerea deputatului Gheorghe Emacu, reintroducerea stemei pe drapelul țării. Articolul 12 al noii Constiruții ar urma să arate astfel: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.Stema se stabilește prin lege organică.

La începutul lunii iunie, istoricii contactați de gândul în chetiunea reintroducerii stemei pe drapel, au declarat la unison că un gest de normalitate ar fi introducerea stemei cu simbolul regal care a fost înlăturată de comuniști de pe steagul românesc în 1947. Vezi aici argumentele lor, precum și evoluția stemei pe drapulul românesc de-a lungul anilor.

După 1990 au fost discuții aprinse între politicieni și istorici dacă să se revină sau nu la stema regală pentru că acvila din actuala stemă a României nu o reprezintă pe cea din 1923 pentru că nu are coroană, a declarat atunci Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie al României.