Stema națională ar putea avea în frunte coroana României. Deputat PNL: Are o însemnătate crucială pentru statul român

Stema națională ar putea avea în frunte coroana României. Deputat PNL: Are o însemnătate crucială pentru statul român
Publicat: 26/06/2013, 15:47
Actualizat: 03/09/2019, 12:57

Drapelul românesc ar putea avea pe el stema națională cu coroana României, după ce un deputat PNL a depus o inițiativă pentru completarea stemei naționale cu acest element.

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a depus, miercuri, la Biroul permanent al Camerei, o inițiativă pentru completarea stemei naționale cu coroana României.

Propunere legislativă vizează modificarea și completarea Legii 102 din 21 septembrie 1992 privind stema și sigiliul statului.

„Drapelul, stema țării și Constituția sunt elemente de bază ale oricărui stat suveran, național și independent. Dacă Legea fundamentală a unui stat, Constituția, se modifică în funcție de anumite evoluții socio-politice, drapelul și stema sunt simbolurile care trebuie să rămână mereu prezente, ca o confirmare a continuității acelui popor”, a declarat deputatul în deschiderea expunerii de motive pentru completarea stemei naționale.

Noua stemă va sublinia independența statului

Parlamentarul PNL consideră să prezența coroanei de oțel pe stema României va sublinia independența statului.

„Ideea de independență e subliniată cel mai bine de elementele stemei de pe steagul din perioada în care s-a obținut oficial independența României (1877). Pe de altă parte, e firesc să ne asumăm trecutul așa cum a fost el. De aceea, propun completarea stemei cu coroana de oțel a României, care să fie plasată pe capul acvilei pentru a sublinia ideea de independență a statului român și a perioadei în care aceasta a fost obținută, ca reper de însemnătate crucială pentru statul român. În contextul globalizării, noțiunea de independență trebuie promovată pe orice cale, inclusiv în simbolurile naționale”, mai spune Grigore Crăciunescu.

Parlamentarul subliniază simbolistica acestui însemn: „Coroana de oțel de pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala și tradiția creștină, simbolizează, așa cum am precizat la începutul expunerii, caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfa și lupta poporului român”.

În documentul ce a fost înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților, parlamentarul explică impactul și simbolistica stemei naționale completate cu coroana princiară a României. „Odată cu instaurarea regimului comunist, stema țării suferă modificări radicale, având influențe ale simbolisticii statelor socialiste aflate sub controlul sovietic”, amintește el.

El mai spune că „dacă vrem să rupem odată și pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naționale: drapel și stemă”.

Reîncoronarea acvilei, un act reparatoriu în fața istoriei

Întrucât, în acest moment se dezbate revizuirea Constituției și, în același timp, se consideră că este necesar ca stema țării să fie aplicată pe drapel, este necesar ca aceasta, adică stema, să fie completată cu toate elemente heraldice care sunt specifice tradiției poporului român, atrage el atenția.

„A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în fața istoriei!”, își încheie parlamentarul PNL expunerea de motive atașată propunerii sale legislative.

Proiectul de revizuire a Constituției prevede, la propunerea deputatului Gheorghe Emacu, reintroducerea stemei pe drapelul țării. Articolul 12 al noii Constiruții ar urma să arate astfel: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.Stema se stabilește prin lege organică.

La începutul lunii iunie, istoricii contactați de gândul în chetiunea reintroducerii stemei pe drapel, au declarat la unison că un gest de normalitate ar fi introducerea stemei cu simbolul regal care a fost înlăturată de comuniști de pe steagul românesc în 1947. Vezi aici argumentele lor, precum și evoluția stemei pe drapulul românesc de-a lungul anilor.

După 1990 au fost discuții aprinse între politicieni și istorici dacă să se revină sau nu la stema regală pentru că acvila din actuala stemă a României nu o reprezintă pe cea din 1923 pentru că nu are coroană, a declarat atunci Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
În ce țări din Europa ești plătit să fii bunic?
×