Prima pagină » Știri » STENOGRAME din „Rețeaua șpăgii din JUSTIȚIE”. Cum negociau judecătoarele Antonela și Viorica sentințele cu DUDUIENII și CARANII: „Tati, noi suntem corecți!”

STENOGRAME din „Rețeaua șpăgii din JUSTIȚIE”. Cum negociau judecătoarele Antonela și Viorica sentințele cu DUDUIENII și CARANII: „Tati, noi suntem corecți!”

STENOGRAME din
Procurorii DNA arată, în rechizitoriul obținut de gândul, prin care le-au trimis în judecată pe magistratele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache, de la Tribunalul București, că intermediarele celor două judecătoare au creat o rețea a șpăgii, în care cooptau interlopi cărora le promiteau și le obțineau sentințe favorabile în instanță.

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul obținut de gândul, prin care le-au trimis în judecată pentru corupție pe magistratele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache, de la Tribunalul București, că intermediarele celor două judecătoare au creat o rețea a șpăgii, în care cooptau interlopi cărora le promiteau și le obțineau sentințe favorabile în instanță.

Printre clienții celor două judecătoare s-au numărat membrii clanurilor Duduianu și Caran. Aceștia, la rândul lor, au atras în rețea alți interlopi care au plătit zeci de mii de euro pentru a scăpa de pedepsele cu închisoarea. La un moment dat, un membru al clanului Duduianu ajunge să se certe pe bani cu una dintre intermediarele șpăgii și o amenință pe aceasta cu violențe și cu răpirea fiicei, pentru că sentința pentru care plătise nu fusese obținută, iar banii nu îi fuseseră restituiți integral.

Cele două judecătoare nu se implicau direct în negocierea și obținerea șpăgii, ele folosindu-se de mai mulți intermediari care discutau cu interlopii și atrăgeau noi clienți dornici de favoruri în instanță.

Rechizitoriul procurorilor DNA, care se întinde pe mai mult de 700 de pagini, arată că, pentru a se asigura că dosarele pentru care se luase mită ajungeau chiar în mâinile celor două judecătoare, care să livreze sentințe favorabile, era manipulat sistemul ECRIS, care se presupune că repartizează în mod aleator dosarele la judecători.

Cele două judecătoare își creaseră o rețea de mituitori asemănătoare cu o piramidă. În rețea se intra pe încredere, în sensul că un interlop care plătea șpagă și primea o sentință favorabilă recomanda pe altul și așa mai departe. Magistratele erau circumspecte și nu lucrau cu oricine. La un moment dat, Viorica Dinu s-a ferit să îl „servească” pe interlopul Ștefan Mincă, zis Rosovelt, din simplul motiv că numele unuia dintre fiii acestuia coincidea cu cel al denunțătorului care îl pârâse anchetatorilor pe procurorul Maximilian Bălășescu, condamnat la închisoare pentru corupție.

Duduienii își cumpărau libertatea ca la piață

În noiembrie 2012, Angela Cîrlan, acuzată de trafic de influență și aderare la grup infracțional organizat, una dintre intermediarele șpăgii care ținea legătura cu judecătoarea Viorica Dinu, a discutat cu liderul clanului Duduianu din Capitală, poreclit Pian. Ea i-a cerut acestuia 41.000 de euro pentru o sentință favorabilă la Curtea de Apel București, unde cele două judecătoare arestate pretindeau că au influență asupra deciziilor. Pian dorea să obțină o sentință favorabilă la judecarea apelului în cazul lui Ion Duduianu, zis Segher, și a unui alt inculpat poreclit Studentul. Cei doi erau judecați, în stare de arest, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

„Pe fondul dialogului, martorul DUDUIANU NICULAE a propus ca folosul pretins să fie remis „jumătate înainte și jumătate a doua zi, când se judecă”, argumentând că așa ar fi fost „cel mai corect”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Unul dintre negociatorii mitei, Neagu Leon Marius, se opune însă și îi explică liderului interlop că rețeaua șpăgii nu funcționează așa: „Niciodată n-am făcut […] Noi luăm cu o zi înainte (n.n. de termenul de judecată) […] Noi luăm cu o zi înainte”.

Pian cere însă garanții pentru o sentință favorabilă în schimbul banilor săi: „Am o rugăminte… în momentu” în, când ți-a dat omu” banii… să nu spunem că nu s-a putut sau…”.

Cei doi negociatori îi explică însă lui Pian că pot apărea situații neprevăzute și că operațiunea poate să eșueze: „Nu, că știi, e dimineață, tu știi, că ești trecut prin atâtea, d-abia se schimbă completu”, dacă vine un suplimentar și dacă nu poa” să …? Au fost și d-astea, una la mână”, îi spune Neagu Leon Marius.

Pentru a-l convinge pe Pian, Angela Cîrlan îi dă exemplu un alt dosar în care se dăduse șpagă și în care fuseseră judecați alți membri ai clanului Duduianu, precum și ai clanului Caran:

„A venit cineva la mine pentru Cristofor. Și e singuru” care a luat achitare. Cine era în dosaru” ăla, mă […] Nenorociri! Treizeci și nouă de inși. Cu Caranii, cu toți. Omoruri, nenorociri […] Proștii în loc să vină la mine să-i scap pe toți, au făcut ce n-au făcut că… n-au luat de… I-am spus lu” ăsta (n.n. judecătorul pe lângă care a intervenit) că vreau achitare. Și i-am dat”.

După alte tocmeli, Angela Cîrlan, cealaltă intermediară a șpăgii lui Duduianu îi livrează liderului interlop argumentul suprem că banii săi îi garantează o soluție favorabilă sau îi primește înapoi: „Noi suntem cei mai corecți […] Tati, noi suntem corecți”.

„Cristofor” Duduianu și fratele său „Caleea” voiau libertate. Prețul: 25.000 euro

Procurorii DNA susțin că în vara anului 2011, judecătoarei Viorica Dinu i-a fost repartizat un dosar penal în care erau judecați mai mulți membri ai clanurilor interlope bucureștene Duduianu și Caran. Judecătoarea ar fi însărcinat-o pe una dintre intermediarele din rețeaua șpăgii să îi contacteze pe interlopi, pentru a afla dacă aceștia sunt dispuși să plătească pentru sentințe favorabile. Astfel, Angela Cîrlan a contactat-o pe Claudia Vochin, o altă intermediară, care a luat legătura cu Nicolae Petrișor, zis Cristofor Duduianu.

Judecătoarea Viorica Dinu s-a declarat dispusă să îi achite pe toți interlopii inculpați, în schimbul a 200.000 de euro, a susținut în fața procurorilor intermediara Angela Cîrlan.

Cristofor Duduianu a negociat până la urmă să obțină doar el o sentință favorabilă, în schimbul a 12.000 de euro. El a renunțat să mai negocieze și pentru fratele său, Nicolae Duduianu, zis „Caleea”, deși inițial înțelegerea fusese un pachet: 25.000 de euro pentru libertatea celor doi frați Duduieni. Cristofor a susținut în fața procurorilor că inițial a dat mai mulți bani șpagă: 17.500 de euro pentru el și 19.000 de euro pentru fratele său, Caleea. Cum însă operațiunea a eșuat, iar sentințele favorabile nu au fost obținute, banii i-au fost înapoiați de la judecătoare.

Din declarațiile martorilor denunțători Angela Cîrlan și Claudia Vochin, reiese că judecătoarea Viorica Dinu ar fi pretins doar 8.000 de euro pentru a-l achita pe Cristofor, însă cele două intermediare ale șpăgii au decis între ele să ceară mai mulți bani – 10.000 de euro, și să își oprească diferența.

Banii – 8.000 de euro, i-au fost livrați judecătoarei Viorica Dinu într-un apartament din Drumul Taberei, de către cele două intermediare, Angela Cîrlan și Claudia Vochin. Cristofor a fost achitat în dosar, iar fratele său Caleea a primit 7 ani de închisoare.

Un alt frate de-al lui Cristofor Duduianu, care ar fi vrut și el să dea șpagă pentru o sentință favorabilă și fusese contactat de intermediare, a renunțat însă la idee pentru că pierduse banii de mită la jocuri de noroc.

Cristofor Duduianu ar fi aflat de această rețea a șpăgii de la un clan rival, judecat în același dosar, cel al Caranilor. Aceștia ar fi spus că au dat mita unui avocat apropiat al judecătoarei Antonela Costache, iar banii ar fi ajuns până la urmă tot la judecătoarea Viorica Dinu.

„Rosovelt” și fiii săi: 45.000 de euro. Rețeaua șpăgii începe să scârțâie, din cauza celui care îl dăduse în primire pe Max Bălășescu

În mai 2012, un alt interlop din București, Ștefan Mincă, zis „Rosovelt”, a apelat la rețeaua șpăgii pentru a obține libertatea celor patru fii ai săi. El a aflat de această rețea de la Cristofor Duduianu, care o mituise pe judecătoarea Viorica Dinu și își obținuse libertatea. Angela Cîrlan și Claudia Vochin i-au cerut acestuia 50.000 de euro, din care au primit 45.000 de euro, restul urmând să fie trimis ulterior.

Șpaga de la Rosovelt către judecătoarea Viorica Dinu a fost intermediată însă de data aceasta și de Cristofor Duduianu, care și-a impus o suprataxă: 14.000 de euro pentru el. El i-a cerut intermediarei Claudia Vochin să îi spună lui Rosovelt că judecătoarea solicită 64.000 de euro, nu 50.000.

Întâlnirea dintre intermediara Claudia Vochin și Rosovelt a avut loc într-o benzinărie din zona Pieței Chibrit, unde a fost adusă cu mașina de Cristofor Duduianu. După o săptămână, Cristofor i-a adus intermediarei șpaga – 45.000 de euro, din partea lui Rosovelt.

Banii care au ajuns însă la judecătoarea Viorica Dinu au fost doar 1.000 de euro, necesari pentru direcționarea dosarului către ea, prin sistemul ECRIS. Judecătoarea nu a vrut să primească și restul de bani, până nu era sigură că poate să obțină un verdict favorabil de la completul de judecată.

De data aceasta însă, operațiunea a eșuat, iar Curtea de Apel nu a dat o sentință favorabilă fiilor lui Rosovelt. Angela Cîrlan, intermediara care ținea legătura cu judecătoarea Viorica Dinu, i-a explicat Claudiei Vochin că judecătorii din complet nu au vrut să intervină pentru fiii lui Rosovelt, pentru că unul dintre ei l-ar fi denunțat pe procurorul Maximilian Bălășescu, condamnat pentru luare de mită. Viorica Dinu a avertizat-o pe Claudia Vochin să nu discute direct cu Rosovelt, pentru că se teme ca acesta să nu poarte asupra lui aparatură de înregistrare și să colaboreze cu procurorii.

Până la urmă, Claudia Vochin, intermediara șpăgii, i-a înapoiat banii lui Rosovelt, însă doar 35.000 de euro din cei 45.000 primiți. Restul de 10.000 de euro îi cheltuise, iar datoria a fost achitată parțial (aproximativ 6.000 de euro) în rate, până la sfârșitul anului 2012, susține soțul Claudiei Vochin. Rosovelt a susținut însă că nu și-a mai văzut banii.

Scandal pe bani în rețeaua șpăgii: „Trimit cincizeci de copii, din ăia cocalari, numai în bâte și-n săbii”

Faptul că nu obținuse o sentință favorabilă pentru fiii săi și nici nu primise toți banii de șpagă înapoi l-a enervat pe Rosovelt, mai ales că, a susținut el într-o discuție cu intermediara Claudia Vochin, găsise și alți oameni dispuși să mituiască judecători, care poate i-ar fi obținut un rezultat pozitiv.

Rosovelt a susținut în fața procurorilor că a ajuns să se judece în staborul țigănesc cu Cristofor Duduianu, pentru cei 10.000 de euro care nu îi fuseseră înapoiați de Claudia Vochin. Staborul a decis că Duduianu trebuie să îi dea 5.000 de euro, bani pe care i-a primit, însă restul de bani nu i-a văzut nici până azi.

Cristofor Duduianu i-a explicat de altfel Claudiei Vochin că Rosovelt nu mai are încredere în ea, pentru că nu i-a rezolvat dosarul fiilor săi: „N-are lumea încredere, poftim […] Băi, ai zis că scapă unul sau toți și n-a scăpat niciunul! Scurt!”.

Duduianu a avertizat-o să îi dea toți banii înapoi lui Rosovelt: „Măi, CLAUDIA, da” văd că au trecut două luni de zile și nu dăm banii la lume, măi, sora-mea! Ce să fac? Spune-mi tu!”.

Claudia Vochin îl sună imediat pe Rosovelt să îl liniștească, însă acesta o amenință că dă în gât toată rețeaua dacă nu își vede banii: „Dacă nu-mi dai banii astăzi, să moară copiii mei, de nu te-oi duce și pe tine și pe el direct la D.N.A. Vă duc pe amândoi la D.N.A., vă bag pe amândoi la pușcărie… tu ești cu intervenția, tu răspunzi […] mi-ați luat banii amândoi, ca să-mi scăpați copii, îmi dați banii”.

Amenințările asupra intermediarei șpăgii și asupra familiei sale au fost preluate ulterior de Cristofor Duduianu, care fusese obligat de stabor să își asume vina pentru paguba lui Rosovelt. Astfel, soțul Claudiei Vochin le-a explicat procurorilor că Duduianu i-a amenințat la magazinul pe care aceștia îl dețin în zona Pieței Rosetti din București: „că îl taie pe martor și pe soția sa; că îi răpește fiica și o vinde; că nu se teme de „pușcărie” și că este la îndemâna sa să exercite violențe asupra martorului și a familiei acestuia; că va trimite alte persoane să îi omoare, fiind vorba despre minori care nu răspund penal; că va distruge magazinul prin incendiere”.

Duduianu ar fi încercat să îi convingă pe soții Vochin să îi cedeze magazinul în schimbul datoriei de 10.000 de euro.

„Nu, oamenii ăștia sunt nebuni! Închideți toate jegurile, trimit cincizeci de inși și-a închis tot aici. E proastă. E proastă că trimit și la ea acasă, și e proastă ca să nu se trezească pe undeva […] nu, da pe mine mă provoacă să-i distrug, nu altceva […] trimit cincizeci de copii, din ăia cocalari, numai în bâte și-n săbii. Și-o fac să sufere, eu pe Claudia…”, a spus Cristofor Duduianu, conform interceptărilor telefonice realizate de procurorii DNA.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Google

Citește și