Stenograme dosarul „Referendumul”. Discuție între „un domn” și „o doamnă”: „Într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puțini olteni! Acesta e județul lui Ponta, Gorjul”

Publicat: 10 08. 2012, 17:03
Actualizat: 10 08. 2012, 17:03

Procurorii arată în referat și modalitățile prin care listele electorale ar urma să fie micșorate. Într-o discuție dintre funcționarii publici care se ocupau de operațiunea de condesare a listei electorale, aceștia discută cum în județul Gorj ar fi murit fictiv, într-o lună de zile, 40 000 de persoane. Anchetatorii spun că prin creșterea numărului de morți, funcționarii ar fi încercat reducerea numarului de votanți.

Citește mai jos interceptările din dosar:

Pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize și variante de lucru. În vederea atingerii acestui scop infracțional,  s-a optat inclusiv pentru reducerea fictivă a populației în unele județe, iar una dintre modalitățile de obținere a acestui rezultat era creșterea numărului de persoane care figurează în bazele de date ca fiind decedate.

Astfel, în ziua de 06.08.2012, la ora 17:45:45, are loc o discuție între funcționarii cu atribuții în gestionarea acestor date:

DOMN: Da. Și astăzi vorbesc ăștia pe la…că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competență.

DOAMNĂ: Ce anume?

DOMN: Să, mă rog, să curețe, nu știu, să actualizeze, să nu știu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alții, spun că deja s-au apucat și au găsit vreo 40.000 morți dar de atunci încoace, niciunii…

DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNĂ: Că a găsit?

DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale. 

DOAMNĂ: În perioada de după ce?

DOMN: De după referendum. Nu știu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!

DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morți în Gorj?

DOMN: Da mă, da, da, da!

DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea că ăștia nu erau înscriși în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puțini olteni! Acesta e județul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de țară zicea D. că sunt 200 și ceva de mii de morți pe an?

DOMN: Da măi, da. De asta îți spun că oamenii vorbesc vrute și nevrute și tot felul de…

DOAMNĂ: Poate 4000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!

DOMN: Îți dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.

DOAMNĂ: Care o lună, măi?

DOMN: Da.

DOAMNĂ: Care o lună? De pe…când s-a, când a înghețat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNĂ: Păi eu nu știu că nu am fost aici dar… pe 23. Păi de pe 23 și până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot județul Gorj.

DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără…

DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 județul? Îți spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească…

DOMN: Mda. Oricum, ăștia nu erau înscriși în listele electorale. Cică pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, știi?

DOAMNĂ: Păi pot fi,  pot fi, normal că pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum să afecteze lista, adică cifra. Și nici ce s-a întâmplat, mă rog, să nu valideze din cauza asta. Că nu se pune problema.

DOMN: Ideea e în felul următor: că până la urmă problema ar fi așa, cum o văd eu: deci, tu spui că CRDSI nu sunt.

DOAMNĂ: Nu.

DOMN: În schimb sunt cei care au plecat la muncă.

DOAMNĂ: Dar sunt!

DOMN: Ăia clar că sunt! Inclusiv moldo, știi?

DOAMNĂ: Și trebuie să fie.

DOMN: Exact. Ei, acolo e bătaia peștelui că domne…

DOAMNĂ: Să se bată cine o vrea dar nu cu noi!

DOMN: N-ar trebui să fie! Ultima declarație aparține proaspătului ministru pentru relația cu Guvernul și Parlamentul…Guvernului cu Parlamentul!

DOAMNĂ: Cine, ..?

DOMN: Da. Că citat, coroborat, na, ca domnul avocat a citat din nou Cod Civil, că o persoană a și spus: 87 alin. 2, sau mă rog, nu mai știu. Așa, din noul Cod Civil coroborat cu 2200 nu știu cum. Acela pe extra…ăla la coada Codului.

DOAMNĂ: Fii atent, fii atent că de 2200 și ceva mi-a zis ceva P..

DOMN: Articolul 2272, parcă.

DOAMNĂ: Da măi, mi-a zis ceva cu reședința…

DOMN: Exact! Exact! Exact asta, păi da, nu știai că…

DOAMNĂ: P. mi-a zis că…ea zice: am făcut niște observații și ți-am trimis ca să ai în vedere.

DOMN: Da. Cu alte cuvinte, cei care … ei, pe ce criterii stabilești tu că, aia cu moldo e clar, cu sectorul 3 e în regulă. Dar cu toți ceilalți, cum?

DOAMNĂ: Danu, Danu, Danu, hai. Pe cuvântul meu, nici nu vreau să mă gândesc. Să hotărască cine are de hotărât ! Nu noi hotărâm treaba asta, da? Să hotărască. Din punctul meu de vedere, tot ce este cetățean român are drept de vot inclusiv că e acolo, că e dincolo. Că e aici și e plecat acolo de 5 ani, de 10 ani. Și-a păstrat cetățenia română?

DOMN: Nu, nu, nu, știi care e ideea?

DOAMNĂ: Are dreptul!

DOMN: Ideea este că n-ar, că nu. Nu-i retrage nimeni dreptul de vot. El poate să voteze însă nu ar trebui să fie pe lista electoral de la secția de votare x din România.

DOAMNĂ: Extraordinar, dar unde să fie? Dar unde să fie?

DOMN: Asta te întreb și eu. Unde îl, cum îl socotești? De exemplu…

DOAMNĂ: Nu dar, nu, nu, nu, nu știu dacă discută ei așa, nu știu ce or discuta, că eu nu am auzit astăzi, dar, când am discutat, deci, eu vreau să îți spun că eu de abia săptămâna trecută am aflat că ăștia, CRDS-ul de fapt nu sunt pe nicio listă. Și explica L. de ce. Pentru că ei au domiciliul în străinătate și nu poate să îi treacă pe o listă. Ei votează pe listele alea de…pe liste, îi trece pe lista suplimentară.

DOMN: Da, da.

DOAMNĂ: Că nu are unde să îi arondeze.
……………………………………………………………………………………

DDOAMNĂ: …deci fi atent! Pe mine nu mă interesează. Eu sunt de acord cu tine. Reședința obișnuită, reședința principală, dar e tot ce, aici nu punem problema de reședință ci punem problema de cetățenie. E cetățean român, are nene dreptul să voteze! Să mă lase dracu în pace!”

NOTA: Stenogramele fac parte din refereratul procurorilor care însoțește cererea de aviz transmisă de Parchet către Parlamentul României. Referatul a fost obținut de gândul.info în baza unei cereri pe legea 544/2001.