STENOGRAME în DOSARUL de corupție al lui SORIN BLEJNAR: TRAIAN BĂSESCU într-o convorbire cu fostul șef al fiscului. REACȚIA PREȘEDINTELUI
Potrivit money.ro președintele Traian Băsescu apare intr-o interceptare în dosarul Motorina în care Sorin Blejnar este trimis în judecată de DIICOT pentru sprijinirea unui grup infracțional. Potrivit interceptării din dosarul Motorina și publicată de aceeași sursă Sorin Blejnar și Traian Băsescu au discutat despre o informare privind constructorii trimisă de Blejnar spre președinție și despre situația unei creanțe a companiei Rompetrol.
„Este vorba despre trei interceptări telefonice”
Administrația prezidențială a făcut o serie de precizări referitoare la discuțiile dintre Traian Băsescu și fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, susținând printr-un comunicat de presă că „este vorba despre trei interceptări telefonice dintre domnul președinte Traian Băsescu și domnul Sorin Blejnar”.
Potrivit sursei citate, „discuțiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are față de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale și colectarea creanțelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar președintele României este și președintele CSAT”.
De asemenea, se precizează că „recuperarea datoriilor companiei Rompetrol față de statul român a constituit și subiect de discuții la cel mai înalt nivel între președintele României, domnul Traian Băsescu, și președintele Republicii Kazahstan, domnul Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care șeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 – 3 martie 2010 și, respectiv, 1 – 2 decembrie 2010), în condițiile în care compania Rompetrol a fost achiziționată de compania KazMunayGas, deținută de statul Kazahstan”.
„O lectură onestă a discuțiilor indică faptul că domnul președinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol față de statul român”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale, semnat de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.
Citește și Cum răspunde Cotroceniul la întrebarea: de unde știți că sunt trei interceptări?
Stenograma așa cum a fost publicată de money.ro
Femeie: cabinet președintele României
Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Președintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul președinte aș dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneți pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înțeles
F: Mulțumesc.
Bărbat: alo
SB: Să trăiți, domnu președinte
Traian Băsescu: Salut Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situația aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am și făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica și am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plătește, deci ei în general sunt plătitori buni ăștia. Dar tot timpul sunt cu restanțe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Și atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR și i-am făcut terț poprit.
TB: Îhî
SB: Dacă o să vă uitați acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri… desigur… adică le tăiem finanțarea, dar îi ținem așa, cât de cât sub control
TB: Da, aha
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hârtie de la rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligațiunilor ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiți atenți că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc
SB: Știu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar
SB: Da, așa este, așa este. Și eu am o decizie a consiliului concurenței din 2005
TB: Da
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parțială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit și cu Bogdan, cu Chirițoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Și să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 și nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca să îi presăm în direcția să ne plătească tot. Și eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulțumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate considerațiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun că asta este doar o plată parțială și că le mulțumim și sperăm, le indicăm conturile și spunem că până în 30.09.2010 așteptăm și celelalte plăți să ni le plătească. Altfel, și le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat și trebuie să luăm măsurile legale de sancționare nu mai știu ce.
TB: Mă, sfătuiește cu jurișii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acțiuni, dar sunteți minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să își facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteți majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziția la majorarea de capital. Tocmai și tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că știți că am încercat cu ministerul justiției să modificăm ordonanța.
TB: Da
SB: Și au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internațional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula
TB: Da
SB: Și atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: Și doi, opoziția asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziția la majorare
TB: Da
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea așa cum este și ne-au anunțat că… eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuță bine gândită, care am vorbit-o deja cu chirițoiu… să le spunem că altfel e ajutor de stat și să intrăm cu ei pe o altă direcție, pe comisia europeană, cu notificare, cu…
TB: Mă, gândiți-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieți, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteți fi majoritari. I-ați primit.
SB: Da, am înțeles
TB: Adică, atenție, că după ce i-ai primit…
SB: Cu tot respectul, domnule președinte, dar pe direcția asta se va merge. Suntem cam legați de mâini și de picioare. Pt că așa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut
TB: Da
SB: Da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe șmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu așa le-am scris adresă, că le mulțumim, dar că înțelegem că e doar o plată parțială, având în vedere decizia consiliului concurenței și care la momentul respectiv
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înțeles
TB: Nu știu, dar aveți grijă să nu ne trezim în situația în care spun, băieți, v-am dat 54 de milioane, de restul luați acțiuni. Sunteți minoritari, asta e viața.
SB: Din păcate, asta o să fie
TB: Mă, vorbește cu ministrul justiției. Găsiți o soluție să…
SB: Am înțeles. Bine, domnule președinte
TB: Să ne putem valorifica toată creanța.
SB: Am înțeles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect
TB: La revedere.
STENOGRAME în DOSARUL de corupție al lui SORIN BLEJNAR: ELENA UDREA apare într-o interceptare
Într-o altă stenogramă publicată de money.ro un fost primar amintește numele lui Adriean Videanu. Din setongramă se înțelege că Lucian Militaru fost primar PDL al localității Videle a înceract să discute cu Adriean Videanu despre numirea unei alte persoane la Garda Financiară.
11.08.2010, ora 8.43
Primar Lucian Militaru: Săru-mâna, Militaru sunt, primaru de la Videle.
Femeie: Bună dimineața, domnu primar!
Primar: Cu domnul ministru, vă rog, dacă se poate.
Femeie: Nu este acum în sediu, a fost deviat apelul, nu v-a putut răspunde.
Bărbat: Am o mare rugăminte la dvs, cine sunteți?
Femeie: Șefa de cabinet
Primar: Eu am fost la dumnealui acum vreo jumatate de an cu un băiat de la Teleorman, din partea domnului Videanu. Știe despre ce este vorba…
Femeia: Da.
Primar: Și în sfârșit… s-a refăcut situația și va apărea un document de la Garda Financiară, de numire a acestui domn la dumnealui.
Femeia: O să ajungă la noi documentul?
Primar: Da, da. Am o mare rugăminte, dacă aș putea să schimb și eu două vorbe cu dumnealui. Dacă nu se poate și dacă este aglomerat, vă rog frumos transmiteți-i dvs.
Femeia: Sigur că da, îi transmit. Numele probabil că îl știe
Primar: Lucian Militaru, știe, da.
Femeia: Numele persoanei, colegului de la gardă…
Primar: Arendașu, Iulian Arendașu.
O altă stenogramă publicată de același portal relatează o convorbire dintre un deputat și primarul Brașovului, George Scripcaru. Cei doi discută despre o rețea subterană și despre posibilitatea de a cumpăra/închiria acestă rețean. Potrivit sursei citate în stenogramă nu este menționat numele deputatului. Din stenogramă nu se înțelege în mod clar despre ce afacere sau înțelegere este vorba.
Bărbat: Alo, domnu președinte primar, ce faceți?
Scripcaru: să trăiți, domnu președinte! Cu partidu pe aici, mă zbat și eu pe la București.
Deputat: Auzi excelență! Eu am reținut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi rețeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luați voi pentru km?
Scripcaru: Deci e foarte important ca cei care vor să vadă întâi despre ce este vorba, că un operator dacă nu vede că sistemul este continuu și doar pe bucățele așa, o să aibă ce știu eu ce…părere.
….
Scripcaru: Dacă e, ca să-ți spun astea acuma exact trebuie să mă uit pe hârtii, că nu știu toate detaliile
Deputat: Că facem un contract de închiriere pe ce stiu eu 10 ani, așa, dar un preț care să trăiască primăria 10 ani!
…
Deputat: adică noi venim și luam tot, tot ce ai! Toate tronsoanele. Luam și noi ce putem pe acolo, mai pe decesubt, prin canale.
Scripcaru: Da, da, tronsoane.
Deputat: Deci vezi tu câți km ai și îmi spui..bă, atâta e km. Dacă ne convine, luăm, dacă nu, nu. De ex, am înțeles că unele orașe închiriază undeva între 15, 16 milioane km de lei vorbesc. Dacă depășește 20 de milioane atunci poti să ți-l ții, să îl dai cui vrei tu, că nu ți-l iau.
….
Deputat: E treaba bună, 10 ani de zile stai și tai factură, nu faci nimic altceva. Și chiria anuală. N-ai treabă, îți vine la sfârșitul anului.
Scripcaru: O să taie cine va fi primar
Deputat: Bă, nu știu cine va fi primar. Poate vin eu, candidez eu. Mai candidez și eu 8 ani de zile, te-ai învățai, și cu 4 viceprimar, 12, îți ajunge mă!
Blejnar: deci, domnu șef, dvs sunteți șeful vămii Albița
Într-o altă interceptare Sorin Blejnar discută cu șeful Vămii Albița Emil Bordeianu despre comisionarii vamali.
Bodeianu: da.
Blejnar: dacă dvs nu aveți atâta autoritate asupra unor nemernici de comisionari care pentru statul român sau pt cetățenii moldoveni… dacă e o problemă națională de a dona 20-30 de tiruri pe zi, iar ei ne cer bani pentru chestia asta. Înseamnă că dvs va trebui foarte clar să vă regândiți strategia acolo. Să îmi faceți o hârtie prin care să îmi propuneți să rămână unul singur. Câți comisionari vamali aveți acolo?
Bordeianu: Dacă îmi permiteți, deci din cei 4 comisionari vamali, cei 3 care sunt români, au acceptat, schenker, romtransu, a zis că neamțu le-a dat tel și n-au vrut nici până acum. Cel puțin în prima zi…am zis, domnilor, acolo e premierul filat, aștepată cu televiziunea. Vă rog io frumos. Ceilalți 3 au acceptat și merg în continuare. Dar cu rugăminte. Au zis domne sunt aproape 1000 de tituri…eu am și eu contractanții mei care au operațiuni de tranzit.
Blejnar: vă rog să gestionați situația, întâlniți-vă și cu dl Comăniță și găsiți o rezolvare. De 6 sau 7 luni de cînd sunteți șef acolo asta e o problemă pentru țară, pe care dvs trebuie să o rezolvați, sincer că de ea depinde inclusiv menținerea dvs încă acolo.
Dosarul Motorina
Interceptarea de mai sus apare în dosarul Motorina. Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și alți 22 de inculpați au fost trimiși în judecată de DIICOT Brașov pentru constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul „Motorina”, primul termen fiind stabilit pentru 10 octombrie la Tribunalul Brașov.
Cine a anchetat dosarul lui Blejnar
Dosarul a fost instrumentat de căte procurorul DIICOT Marian Drilea care la scurt timp după finalizarea cauzei a plecat de la DIICOT Brașov. Presa a relatat ca Drilea a fi vrut să candideze pentru postul de procuror șef DNA. Potrivit presei Marian Drilea este cercetat de Parchetul General pentru fals în înscrisuri într-un dosar privind șantajarea lui Ioan Gliga, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Potrivit presei Marian Drilea a participat impreuna cu Victor Ponta, in ultimii cinci ani, la zeci de curse in campionatul national de raliuri
Blejnar acuzat de sprijinirea unui grup infracțional
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Brașov în 7 septembrie, iar printre cei 17 inculpați persoane fizice se numără fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, doi șefi din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Brașov, Monea Claudiu și Ciobanu Dorel, dar și fostul deputat brașovean Vasile Bran.
DJAOV Brașov și Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Fostul consilier al lui Blejnar, Codruț Marta, care a fost și el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpați.
Sorin Blejnar a fost chemat la DIICOT Brașov, la sfârșitul lunii august, unde i s-a prezentat, timp de câteva zile, materialul de urmărire penală, el declarând jurnaliștilor că nu este vinovat.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale față de Sorin Blejnar și Codruț Marta, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.
„În fapt, se reține că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel și Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizaț cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetățeni români, italieni și maghiari, specializat în activități de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se arată într-un comunciat al DIICOT Brașov.
Membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă.
În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Gruparea infracțională achiziționa motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin stațiile de distribuție de carburanți sau direct utilizatorilor finali.
Grupul infracțional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.
Codruț Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitățile grupării și, împreună cu șeful său, ar fi sprijinit grupul infracțional organizat în obținerea autorizației de antrepozit fiscal și de revocare a autorizației.
„În sarcina învinuiților Marta Codruț Alexandru și Blejnar Sorin se reține că au acordat sprijin grupului infracțional organizat în operațiunile de obținere a autorizației de antrepozit fiscal și au blocat orice control sau inspecție fiscală la societățile comerciale utilizate de către membrii grupării, care ar fi putut conduce la stabilirea situației fiscale complete și corecte a antrepozitarilor”, a precizat DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că SC Carexima SRL, cu sediul în Brașov, a primit în 2009 autorizație să dețină și să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de la plata accizelor. Firma a achiziționat astfel combustibil în vederea exportului intracomunitar, acesta fiind însă livrat în realitate unor utilizatori sau consumatori din țară care cunoșteau faptul că nu a fost respectat regimul suspensiv de la plata accizelor.
Blejnar și Marta ar fi favorizat activitatea infracțională a tuturor societăților implicate, iar SC Carexima SRL și SC Gedral Construct SRL ar fi obținut autorizații de antrepozit fiscal sau de operator înregistrat cu sprijinul acestora.
Totodată, Blejnar și Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, deși în cazul acestora unii lucrători vamali au sesizat nereguli. Cei doi ar fi motivat că lucrătorii vamali nu trebuie să intervină în această afacere întrucât firma este supravegheată de la nivel înalt.
La grupul infracțional au aderat mai multe persoane, care țineau evidența contabilă, întocmeau documente contabile fictive justificative pentru operațiuni comerciale inexistente sau documente vamale de autorizare a activității, dar se ocupau și de împiedicarea controalelor prin care s-ar fi descoperit adevărata activitate a membrilor grupării.