Prima pagină » Știri » STENOGRAME în dosarul lui Darius Vâlcov. Ministrul se întâlnea în cimitir să discute de „comisioane”

STENOGRAME în dosarul lui Darius Vâlcov. Ministrul se întâlnea în cimitir să discute de „comisioane”

STENOGRAME în dosarul lui Darius Vâlcov. Ministrul se întâlnea în cimitir să discute de „comisioane
Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a primit "comisionul" în pungi de plastic, banii fiindu-i dați în tranșe cuprinse între 400.000 și un milion de lei, suspecți din dosar afirmând că au fost situații în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar și în cimitir.

Informațiile apar în referatul cu propunere de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, și al omului de afaceri Lucian Petruț Sușală.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în documentul citat, că Vâlcov a primit banii de la omul de afaceri care a obținut contracte „cu dedicație”, în baza unor licitații trucate, în sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apă Olt.

„La momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajați. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei, proveniența banilor remiși fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal”, se arată în referatul cu propunere de arestare.

Mai mult, procurorii au stabilit că ministrul Finanțelor se întâlnea cu unii dintre suspecții din dosar în cimitir, pentru a purta discuții despre eventualele verificări ale oamenilor legii. Astfel, în 24 februarie, anchetatorii au interceptat următoarea discuție:

„Timofte Bogdan Petre: Și zice… Și zice că ar fi zis Darius săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în București, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…
Mocanu Marian Alexandru: Îm?
Timofte Bogdan Petre: Și zice că ar fi zis Darius: „Bă, dacă se ajunge la nu știu ce…”, cu o lacrimă așa în colț s-a întors și a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu” așa.”
…[…]…
Timofte Bogdan Petre: Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărțit de el și o să-i mai spun încă o dată și dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraților, gândiți-vă bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, în chestia asta, pulifriciu”. Suntem toți. O luăm toți. Da? Nu uitați că am doi copii.” Mânca-v-aș [cuvânt obscen] voastră să v-o mănânc. Știi cum e vorba aia: „Fiecare își păzește pielea!” La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta”.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a împiedica efectuarea unui control de către Agenția Națională De Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, la solicitarea lui Petruț-Lucian Șușală, au fost distruse mai multe documente și hard disk-uri.

În acest context, anchetatorii amintesc de „consultarea permanentă și influențarea” lui Darius Vâlcov, ministru al Finanțelor, de a interveni în activitatea de control desfășurată de Agenția Națională De Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Ministrul Darius Vâlcov a fost, vineri seară, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunoștință faptul că este suspect de trafic de influență. La ieșirea din sediul parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat și a negat că ar fi luat mită.

În același dosar, mai sunt urmăriți penal și primarul din Slatina, Minel Prina, și Lucian Petruț Sușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, ambii fiind prezentați sâmbătă după-amiază cu propunere de arestare.

Prina este suspectat de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, în timp ce Sușală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscalăș și spălare de bani.

Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte și a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectați de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, județul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, pentru a câștiga niște licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”, arată procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condițiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanțelor.

În final, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

„Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, potrivit procurorilor anticorupție.

Procurorii au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina știa de înțelegerea dintre cei doi și a hotărât, pentru a disimula proveniența ilegală a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

„De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, potrivit anchetatorilor.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înțelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanțelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Darius Vâlcov este ministru al Finanțelor Publice din decembrie 2014.

El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales în funcția de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la sută.

În decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanțelor Publice.

Ministrul PSD Darius Vâlcov declară în ultima declarație de avere, actualizată la începutul acestui an, un singur cont curent, deschis, în 2009, la BCR pe numele soției sale, Lavinia Șandru, în cuantum la zi de 180.000 lei, și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 62.000 lei.

Bijuteriile și obiectele de artă au fost colecționate în intervalul 2002-2013.

Tot Lavinia Șandru, fost deputat și președinte al PIN, în prezent realizatoare TV, este indicată în declarația ministrului drept cea care deține acțiuni, în calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, în valoare de 25.000 lei, și care a acordat un împrumut în nume personal acestei firme în sumă de 90.000 lei.

Pe numele soției sale figurează și singura mașină a familiei, un Jeep Wrangler fabricat în 2011 și cumpărat anul trecut

Darius Vâlcov semnează că nu are terenuri și case și că a încasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestată ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni în care a ocupat acest post, din august anul trecut) și ministru al Finanțelor (2.682 lei pentru cele câteva zile de la sfârșitul anului trecut lucrate din această poziție guvernamentală).

Citește și