Prima pagină » Știri » STENOGRAME în dosarul lui Frunzăverde: „Suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015″

STENOGRAME în dosarul lui Frunzăverde: „Suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015″

STENOGRAME în dosarul lui Frunzăverde: „Suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015
Sorin Frunzăverde a fost interceptat de procurori în timp ce le spunea subalternilor să-i convingă pe edilii din județ să îl voteze pe Klaus Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, precizându-le că sunt în relații bune cu orice Guvern, însă ei decid alocările bugetare în 2015.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Funzăverde, a fost interceptat de anchetatori în timp de îi spunea lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele CJ Caraș-Severin, și lui Laurențiu Darian Ciobanu, secretarul județulu, că trebuie să-și „împartă primarii” și să-i determine pe edilii din județ să-l susțină pe Klaus Iohannis, candidatul PNL, în alagerile prezidențiale.

„Sorin Frunzăverde: Vă împărțiți primarii care au plecat de la noi. Aici intră și foștii primari PDL și PNL, care au candidat sub PSD. Da? Și mâine și poimâine nu vă văd la Consiliu Județean, mă ocup eu de deșeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărțiți de comun acord. Da? La Sasca, acolo îl trimit pe Secășan, da, că acolo are…. (neinteligibil)…Deci ideea este următoarea: … (neinteligibil)… suntem în relații bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuțiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru … (neinteligibil)…: vin din partea domnului președinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor în 2015, … (neinteligibil)… Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de mâine … tu belești pu… prin Consiliu Județean…

Interlocutor: … (neinteligibil)…

Sorin Frunzăverde: Da. Mâine și poimâine ești pe teren și te întâlnești cu fiecare secretar, afară de cei de la Primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Între patru ochi! Pe Dorin (?) să-l scoți din birou, da? Ce probleme sunt… hai… (neinteligibil)… ce probleme sunt și atuncia: domnu președinte vă roagă să încercați să-l ajutați, importantă e și poziția domniei sale, ca … (neinteligibil)… al județului și să determinați oamenii să voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel național. Da? La toți secretarii, mai puțin la cei care sunt… care sunt…ă…din Primăriile unde există … (neinteligibil)… Da?

(…)

Sorin Frunzăverde: PSD-ul nu mai are … (neinteligibil)… în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din… și 2015 și 2016. Ponta s-a văzut ă… cu sacii în căruță, nu mai văd un ban de anu viitor. Să nu creadă că Mocioalcă va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăștia, foarte bine! Dar anunță-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 și-i rugăm acuma să ne ajute și ei. Da?”, conform interceptărilor procurorilor anticorupție.

Potrivit sursei citate, în aceste discuții Funzăverde face referire la toți primarii care au fost la un moment în Partidul Național Liberal și care au plecat din formațiunea politică.

„Sorin Frunzăverde: Da? Deci… Cum o să vorbiți cu ei, da… Luați-i între patru ochi. Da?… (neinteligibil)…

(posibil) Ionesie Ghiorghioni: … (neinteligibil)… și independenții ăștia… (neinteligibil)…

Sorin Frunzăverde: Toți! Păi ca să… (neinteligibil)… toți au… (neinteligibil)…

(…)

Sorin Frunzăverde: Deci … (neinteligibil) … ei … ei sunt importanți, tre să le explicați clar: mai vin două bugete … (neinteligibil) … vom ține cont, ei îs tot ai noștri. Domnu președinte a înțeles…. (neinteligibil) … n-a înțeles, da în fine … Domn președinte a înțeles, da, dar acuma e timpu să dovediți că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să… (neinteligibil) … Ponta … (neinteligibil)”, potrivit sursei citate.

Astfel, așa cum rezultă din discuțiile interceptate de anchetatori, Frunzăverde, folosindu-se de autoritatea sa în cadrul partidului, precum și cea de președinte al Consiliului Județean, cere celor cu care discută și în special lui Ionesie Ghiorghioni să poarte discuții în particular cu primarii localităților de pe raza județului, care fac parte din alte partide, în vederea determinării electoratului să voteze cu Klaus Iohannis. Motivul invocat de Frunzăverde este acela că la acordarea bugetelor pe anii 2015 și 2016 „se va ține cont de procentele obținute în urma scrutinului”.

„Se subînțelege faptul că Frunzăverde Sorin urmărește prin această modalitate și consolidarea poziției sale în ierarhia partidului, dar și în plan administrativ”, notează procurorii în ordonanța de începerea urmăririi penale pe numele șefului CJ Caraș-Severin.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus , vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 15 mai până în 13 iulie, față de inculpatul Sorin Frunzăverde, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

„În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și de vicepreședinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în același partid, în scopul obținerii unor foloase necuvenite – respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făcea parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”, potrivit procurorilor anticorupție.

Anchetatorii susțin că Frunzăverde l-a determinat pe vicepreședinte al Consiliului Județean, Ionesie Gheorghioni, să îi șantajeze pe primarii care au părăsit PNL, amenințându-i că, dacă nu vor îl vor susține pe candidatul Partidului Național Liberal, în turul doi al alegerilor prezidențiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Județean în anii 2015-2016.

Sorin Frunzăverde este obligat să se prezinte în fața organului de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să meargă la Poliția Municipiului Reșița, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, el nu are voie să plece din România decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, are interdicția de a se apropia de martorii din dosar și să comunice cu aceștia direct sau indirect.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a fost, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost audiat de procurori aproximativ patru ore.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin nu a vrut să facă nicio declarație referitor la audierea sa de către procurorii anticorupție.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, joi, percheziții la biroul lui Frunzăverde de la CJ și la locuința acestuia din municipiul Reșița.

Perchezițiile de joi au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Gheorghioni, un apropiat al lui Sorin Frunzăverde. Ionesie Gheorghioni, acuzat de trafic de influență, a fost arestat pentru 29 de zile, în urma unei decizii luate miercuri de judecătorii Tribunalului Timiș, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Potrivit anchetatorilor, Ionesie Ghiorghioni a cerut 10% din valoarea unor contracte de întreținere de drumuri de la CamandImpex Reșița, firma cu care CJ avea contracte din 2013, tranșele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de către reprezentanții societății.

Sorin Frunzăverde s-a născut în 26 aprilie în 1960 în orașul Bocșa, județul Caraș-Severin. El a intrat în politică imediat după Revoluția din 1989, ajungând în anul 1993 președintele Partidului Democrat, funcție pe care a deținut-o până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național.

Sorin Frunzăverde este inginer de meserie și a obținut două doctorate: în anul 2000 un doctorat în Management la Universitatea de Vest din Timișoara și altul în anul 2004 în Științe Militare obținut la Universitatea Națională de Apărare.

În perioada 1985 – 1991 a fost inginer la Combinatul Siderurgic din Reșița, județul Caraș-Severin, iar din anul 1992 până în 1996 a fost ales consilier județean al județului Caraș-Severin. În perioada 1991- 1996 a mai ocupat și funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Caraș-Severin.

În următorul mandat, timp de un an, în perioada 1996-1997 a fost ales președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, iar din 1997 până în anul 1998 a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în perioada aprilie-decembrie 1998 fiind ministrul Turismului. În ultimii doi ani de mandat, între anii 1998 – 2000, Frunzăverde s-a întors pe funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, iar în perioada martie – decembrie 2000 a fost din nou ministru, de data aceasta al Apărării Naționale.

În mandatul 2000-2004 a fost ales deputat de Caraș-Severin, iar din 2004 până în 2006 a ocupat din nou fotoliul de președinte al Consiliului Județean Caraș- Severin. S-a întors apoi la Ministerul Apărării pentru mai puțin de un an, în perioada octombrie 2006 – aprilie 2007.

Sorin Frunzăverde a fost și parlamentar european în perioada decembrie 2007 – iunie 2008. În 20 iunie 2008, până la final de mandat, în 2012 a ocupat din nou fotoliul de președinte al CJ Caraș-Severin. În iunie 2012, a fost reales pe aceeași funcție pe care o ocupă și în prezent, cea de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Citește și