Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș și avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestați preventiv de judecătorii Curții de Apel Brașov, fiind acuzați de trafic de influență într-un dosar disjuns din cel în care 17 persoane, între care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și senatorul Tudor Chiuariu au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, privind retrocedări ilegale de păduri.
Potrivit procurorilor anticorupție, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, „interesul persoanelor care se ocupă în mod obișnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, știut fiind că valoarea unei păduri crește proporțional cu mărimea suprafeței compacte”.
Unul dintre primii interesați de pădurea retrocedată lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost și Gheorghe Ceteraș, care l-a contactat pe Sturdza și i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv, susțin anchetatorii.
Procurorii anticorupție prezintă, în documentul prin care a fost reținut Gheorghe Ceteraș, obținut de MEDIAFAX, o înregistrare din 26 iulie 2012 a unei discuții dintre Ceteraș, Paltin Sturdza și avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Brașov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcție de înregistrare audio-video, precum și cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, acest probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma percheziției făcute la locuința lui Sturdza.
Din discuție rezultă că Gheorghe Ceteraș încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale și să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafața de peste 43.000 de hectare de pădure obținută de Sturdza în urma unei decizii ilegale a instanței.
„Sturdza: Practic mai e… Da spuneți, cum ați auzit de mine? Cum ați avut telefonul și astea…
Ceteraș: O să vă spun dumneavoastră… De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câștigat 5.050 de hectare.
Sturdza: Câștigat? Prin recuperare?
Ceteraș: Vedeți dumneavostră… Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot… Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Așa am auzit de dvs…
Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?
Ceteraș: Trăim în România, v-am spus… Nu fac parte din băieții cu ochi… antene… eu îmi văd de treaba mea și știu ce am de făcut… Ă … un prieten am auzit.
Sturdza: Din Brăila?
Ceteraș: Nu, nu… De pe la Covasna de undeva… Aici ați avut…
Sturdza: Cu cealaltă treabă… Am înțeles… Dacă e Covasna…
Ceteraș: Da, și mi s-a spus: «Mă, tu mai ai niște bani. Poate intri într-o colaborare… Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafață? «43.000 de hectare» Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu știu ce, nu știu cum… Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să știm ce discutăm…
Sturdza: Păi și de unde ați aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?
Ceteraș: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentința e aici, când am câștigat-o, și într-o lună jumate le-am avut toate la mână. Și titlul, și punere în posesie, și tot. Mai am…
Sturdza: Da, dar câte hectare?
Vasile Cosmin: 5.000…
Ceteraș: 5.000… 5.000… uitați, 5.000 și 50 de hectare.. (n.n. – se apleacă spre el și îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deține). Și, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.
Sturdza: …Gura Teghii…
Ceteraș: Gura Teghii, da?
Sturdza: …la Buzău.
Ceteraș: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar și pe alea trebuie să le câștig.”, se arată în documentul procurorilor.
În continuarea discuției dintre cei trei, Ceteraș îi explica lui Sturdza cum a ajuns să revendice peste 5.000 de hectare de pădure din Covasna:
„Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci aceasta de 5.000 de hectare care o țineți dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.
Ceteraș: Pe Covasna. Care și aia se va rezolva.
Sturdza: Poftim?
Ceteraș: Și aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentința, când s-a câștigat. În aprilie… Și eu în aprilie am… și titlul…
Sturdza: SC Forestierea Ardeleana.
Ceteraș: Da… da…
Sturdza: Cu asta v-ați judecat?
Ceteraș: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010… în 2011…
…………………………………………………………………………………………………………
Ceteraș: Da… Ardeleana. Și tot ei au pe Covasna. Au… în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.
Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.
Ceteraș: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.”.
Potrivit discuției redate în anchetatori în documentul citat, Gheorghe Ceteraș a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, întrebându-l ce intenții are legat de suprafața de peste 43.000 de hectare de pădure:
„Ceteraș: Haideți să trecem la fapte. Dumneavoastră…
Sturdza: Deci dvs. aveți pădurea asta în posesie?
Ceteraș: Da.
Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.
Ceteraș: …și … bine, mai am și alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuție cu dvs. Altfel, nu știu. Vreți să o vindeți în stadiul în care e, vreți să o recuperați…
Sturdza: Stai puțin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la…
Ceteraș: Nu, aici dvs. aveți o sentință, nu, e legală, bine, ați câștigat în revizuire, dar de aici mai sunt pași. Pași, că trăim în România. Sunt… Dvs. știți, sunt oameni care din 2007 nu sunt puși în posesie. Asta e România, ce să mai”.
Procurorii susțin că în întâlnirea din 26 iulie 2012, de la Brașov, Gheorghe Ceteraș și avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, respectiv 25 la sută din suprafața de peste 43.000 de hectare, „în schimbul determinării funcționarilor din județul Bacău (prefect – președintele Comisiei județene de fond funciar, ITRSV, Direcția silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate”.
Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut.
Ceteraș și Vasile mai sunt implicați într-un dosar penal de la DNA Ploiești, ce privește reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134 de hectare de pădure.
În 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău.
În acest dosar sunt judecați și Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafeței de peste 43.000 de hectare de pădure, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.
Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor, și persoana fizică Alina Suciu.
Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas sunt arestați preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob și Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.