Prima pagină » Știri » STENOGRAME: Pană și Voinea au pus muzică, sperând să nu fie interceptați când îl amenințau pe directorul Argus

STENOGRAME: Pană și Voinea au pus muzică, sperând să nu fie interceptați când îl amenințau pe directorul Argus

STENOGRAME: Pană și Voinea au pus muzică, sperând să nu fie interceptați când îl amenințau pe directorul Argus
Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, și George Mugur Voinea au pus muzică în mașina cu care l-au plimbat pe directorul societății Argus, Ioan Păuna, pentru a nu fi interceptați când discutau cu acesta, pe ton amenințător, despre contractele prin care trebuia ascunsă mita.

Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, și George Mugur Voinea au pus muzică în mașina cu care l-au plimbat pe directorul societății Argus, Ioan Păuna, pentru a nu fi interceptați când discutau cu acesta, pe ton amenințător, despre contractele prin care trebuia ascunsă mita.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Pană și Voinea, că aceștia l-au luat cu mașina pe directorul societății producătoare de ulei Argus, cu scopul de „a exercita presiuni asupra acestuia pentru remiterea foloaselor necuvenite pretinse”.

Întrevederea cu Păuna în mașină a avut loc la 5 august, în autoturismul lui Voinea. Pe timpul discuțiilor, Voinea s-a deplasat cu mașina în jurul Ministerului Agriculturii, pe un itinerar stabilit anterior cu Pană.

Potrivit anchetatorilor, discuțiile din autoturism s-au purtat pe fond muzical, pentru a nu fi interceptați, iar tonul și limbajul utilizate sunt de amenințare:

„(În mașină intră Pană Aurel.)
Pană Aurel: ‘Trăiți!
Voinea George Mugur: ‘Trăiți!
Păuna Ioan: ‘Trăiți!
VGM: Itinerariul cel pe care l-am stabilit, nu? Colțea și retur, nu?
PA: Da, eu așa zic. Domnu’ director!
PI: Spuneți!
PA: Avem o înțelegere cu domnu” Voinea.
PI: Da.
PA: E destul de clară. Eu cred că am făcut ce trebuia să fac.
PI: Nu, stați puțin că i-am explicat lu” … Deci eu n-am… Deci eu d-aia v-am trimis graficul ăla, ca să-l stopați. Și urmează, deci…
PA: Gândiți-vă la ceilalți care au făcut înaintea dumneavoastră, libanezii, mai mulți…
PI: Cine?
PA: N-ați fi fost aici acuma.
PI: Nu, nu-s sigur cine…
PA: Nu știți?
PI: Nu.
PA: (neinteligibil), Atifco. Bun, haideți, lăsați-mă domnu’ Voinea, da?
PI: Deci, ăăă…
PA: Cum considerați! Treaba dumneavoastră! Eu știu că e, e (neinteligibil) tehnică”

În continuarea discuției, directorului Păuna i se spune, printre altele, că lucrurile „se complică” în cazul în care nu dă curs „înțelegerii” și că mai are termen „o săptămână” pentru a face asta.

„VGM: Permiteți-mi să intervin. Ăăă…
PI: Nu, da’ eu, eu, sincer să fiu n-am înțeles, eu am zis că domnu’ Voinea…
PA: Nu știu, dânsul are o discuție cu dumneavoastră și dacă vrea să… vă țineți de cuvânt, e OK.
PI: Da’ eu mă țin de cuvânt. Eu aștept contractul de transport, urmează ăăă… zilele astea să-i fac primele plăți.
PA: Mai sunt și altele. Gândiți-vă la prețul de raft și la prețul care-aveți. Așa l-am gândit, nu? Așa ne-am străduit.
PI: Da și așteptam…
PA: (neinteligibil) ați fost câștigător. În fine, da, lăsați-mă domnu’ director, că trebuie să intru la minister un pic.
PI: Deci, deci totu’ va fi așa cum…
PA: Cum considerați! E păcat!
VGM: Vă las aici?
PA: E păcat de Dumnezeu, că lucrurile se complică. Vă mai aștept o săptămână!
PI: Nu, da’ e, eu, să știți că mi-am respectat toate ăstea și am transmis mesajele care trebuiau, da’ mă rog, o să vedeți că se… Mă voi ține de cuvânt de toate
PA: Eu zic că v-am salvat de la faliment, da!
PI: Problemele.
PA: Nu mă așteptam!
PI: Deci domnu’
PA: Gândiți-vă că nu sunt… e o scară mare!
PI: Domnu’ Pană, problema este așa: deci acest transport e o nimic toată. Ăăă… Partea asta de…
PA: Nu e vorba de asta, domne’, nu e vorba numai de asta!
PI: Da, domne’ și…
PA: Asta nu vroiam integral, nu se punea problema de asta. Am făcut o înțelegere.
PI: Deci nu-i problemă, deci aia pot să, am zis domne’ să semnăm contractul.
PA: Aștept să le rezolvați săptămâna asta. Vă aștept săptămâna asta. Și credeți-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…
PI: Nu, mie îmi pare rău. Acum ce să facem deci.
PA: Bun.
PI: Aveți încredere că se va rezolva.
PA: ‘Trăiți!
PI: Numai bine!
(Se aude cum iese Aurel Pană din autoturism și cum închide portiera după ce pleacă)”

În același document, procurorii notează că modul în care Voinea a încercat să explice întrevederea cu Păuna și Pană este hilar: „Îmi amintesc de întâlnirea cu Ioan Păuna și de plimbarea cu mașina pe care am făcut-o cu acesta. Întâlnirea cu Aurel Pană a avut loc «accidental». Precizez că eu și d-nul Păuna am avut ca punct de întâlnire Intercontinentalul și întrucât nu prea avea loc de parcare ne plimbam cu mașina în jurul hotelului. La un moment dat l-am văzut pe Aurel Pană și m-a rugat să îl duc până la minister”.

Directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, care sunt acuzați de fapte de corupție, au fost arestați preventiv, în 14 august, printr-o decizie a Tribunalului București.

Hotărârea Tribunalului a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel București, contestațiile urmând să fie judecate în 23 august.

Aurel Pană, director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, fusese reținut pentru luare de mită și trafic de influență, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relația cu reprezentanțele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum și de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziție publică este de aproximativ 16 milioane de euro.

„Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât și prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înțelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport și servicii de consultanță în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plățile urmau a fi efectuate în baza unor operațiuni fictive”, susțin procurorii.

DNA a precizat că, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câștigătoare a licitației organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susțin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, susține DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societății câștigătoare a licitației a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.

Licitația organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziție de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanțare europeană, precizează DNA.

În baza acestui program, APIA le plătește societăților comerciale selectate prin licitație valoarea ajutoarelor alimentare și cheltuielile de transport necesare derulării planului.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 13 august, percheziții la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să se asigure că regulile de transparență sunt respectate în instituțiile din subordinea sa, să dea afară pe oricine și să „facă curățenie”, astfel încât să nu existe cazuri de corupție precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgență a unui control extins la APIA cu privire la întreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pană.

Citește și