Stimularea industriilor creative și codul patrimoniului național, în programul Cabinetului Cioloș

Publicat: 16 11. 2015, 14:04
Actualizat: 16 11. 2015, 20:22

Întărirea capacității instituționale în elaborarea politicilor publice în domeniul culturii și de management al programelor în domeniul cultural, a stimulării industriilor creative, armonizării legislației din domeniul cultural cu legislația Uniunii Europene, promovarea creației contemporane și a diversității culturale românești este primul punct propus de Dacian Cioloș în planul de măsuri privind cultura.

A doua măsură propusă face referire la elaborarea unui cod al patrimoniului național, care să asigure cadrul legal și instituțional pentru evaluarea, protejarea și păstrarea patrimoniului cultural național.

Guvernul va funcționa pentru o perioadă de un an, potrivit documentului.

Filologul Vlad Alexandrescu, conferențiar la catedra de limba și literatura franceză a Universității București, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu și nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcția de ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Miniștrii propuși ai Cabinetului Cioloș vor fi audiați, luni, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar plenul pentru votul de încredere a fost convocat pentru marți, ora 10.00.

Potrivit regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, fiecare candidat pentru funcția de ministru înscris în lista Guvernului va fi audiat, în ședință comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaților și senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială.

Plenul celor două Camere a fost convocat marți, începând cu ora 10.00, când vor fi dezbătute lista și programul de guvernare și va fi dat votul de încredere al Legislativului.