Știrea anului în învățământ: Școala 141, în care s-a prăbușit tavanul, SINGURA din Sectorul 5 care avea autorizație ISU
This browser does not support the video element.
„Singura unitate de învățământ din Sectorul 5 care avea autorizație ISU era 141. În Sectorul 5, din păcate, nu au”, a declarat Daniel Florea.
Cauza, susține edilul, este vechimea clădirilor. Astfel, unitățile nu pot primi autorizația pentru că nu îndeplinesc standarde noi.
„Sunt două tipuri de unități școlare, cele construite sau reabilitate după anul 2006 și cele construite înainte de 2006. Astfel, cele 14.930 de unități ridicate înainte de 2006 nu au fost reabilitate până acum. Pentru acestea nu e nevoie de autorizare ISU”, a explicat Liviu Pop, ministrul Educației.
Si la școala 127, unde au fost relocați elevii de la 141, au fost descoperite probleme la zidurile exterioare ale clădirii. În unele zone, pervazul din beton, de la geamuri, s-a rup și a căzut. Primarul Sectorului 5 spune, că nu a alocat fondurile pentru reparații până acum din cauza licitațiilor care s-au împotmolit, însă până la începutul anului școlar tot exteriorul școlii va fi renovat astfel încât siguranța elevilor să nu fie pusă în pericol.
„Mai sunt și alte școli care se află în analiză, unde se fac verificări cu privire la gradul de securitate seismic și nu numai. Vă pot garanta că toate școlile din Sectorul 5, care vor fi deschise la începutul acestui an școlar, vor fi sigure pentru elevi”, a completat Daniel Florea.
„Toate școlile care sunt ridicate în perioada interbelică au niște probleme izvorâte din faptul că nu mai corespund standardelor actuale și atunci, în momentul în care încercăm să le reabilităm ne lovim de obținerea de autorizații ISU sau ISC. Este o situație generală, la nivel național, nu doar la Sectorul 5. Mi-e teamă că școala 141 nu este singura scoala din țară care ar putea avea asemenea probleme”, a declarat primarul Sectorului 5.
Daniel Florea a vizitat școala 141 împreună cu ministrul Educației, Liviu Pop, pentru a-i explica de ce va fi demolată.
„Nu se mai putea garanta sub nicio forma siguranța elevilor sau a cadrelor didactice. Am decis să mutăm cursurile la școala 127, aflată la câteva stații de autobuz depărtare de școala 141, iar această clădire să o demolăm. Costurile de demolare se vor ridica la aproximativ 300.000 de euro, iar în locul acesteia vom înălța o noua școală. Problema este că sala de sport, construită în 2006, se află chiar în mijlocul terenului și s-ar putea să nu avem cum să construim noua clădire din cauza acestei sali. Experții urmează să decidă dacă vom demola și sala de sport, dacă o vom muta sau dacă o vom încorpora în noua clădire”, a mai spus Florea.
Consiliul Local al Sectorului 5 a decis demolarea școlii 141, din București, după ce experții în construcții au stabilit că structura de rezistență a clădirii este mult prea veche, costurile de renovare ar fi mult prea mari, iar riscurile la care sunt expuși elevii și dascălii sunt prea ridicate. Evaluarea a venit după ce, în luna mai, tavanul de pe unul dintre holurile școlii s-a prăbușit, iar cinci elevi au rămas blocați în sălile de clasă. De atunci s-a decis ca toate cursurile să fie relocate la școala 127.