Publicarea unor documente care conțin acuzații la adresa PFP Teoctist este o încercare de denigrare a unui simbol al Bisericii Ortodoxe Române și de manipulare ieftină din partea unor reprezentanți ai mass-media, a declarat, miercuri, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
"Este o încercare de manipulare ieftină din partea unor reprezentanți ai mass-media. Este o lipsă de bun-simț pentru că se încearcă denigrarea unui simbol al BOR trecut de curând la Domnul și care nu mai are cum să se apere", a declarat părintele Constantin Stoica.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că nu poate fi vorba despre un dosar de cadre întrucât Prea Fericitul Patriarh Teoctist nu a fost membru de partid, ci despre un raport al șefului Departamentului Cultelor din vremea comunistă, Ioan Cumpănașu.
"Cele două acuzații nu sunt deloc o noutate. Ele provin din Arhivele Naționale istorice centrale a Direcției Generale a Poliției, pe care SRI le-a făcut publice în 1991-1993", a adăugat părintele.
Stoica a mai spus că pe lângă cele două acuzații cuprinse în textele date publicității de un cotidian central, PFP ar mai fi fost acuzat și că ar fi fost membru al Rezistenței franceze.
"Toate aceste note au fost văzute de zeci de istorici, în perioada 1995-2000, în sala de studiu a SRI, iar majoritatea nu le-a dat crezare, considerându-le neverosimile, astfel că pe colțul fiecărei pagini este mențiunea ŤNu se verificăÅ¥. Aceste acuzații se găsesc și în dosarul de la CNSAS al PFP Teoctist. Ele au fost puse în circulație de Dorin Dobrinescu – creștin după Evanghelie și de Alexandru Catalan – catolic dat afară de la CNSAS. Ei au așteptat ca PFP să treacă la Domnul pentru a face astfel de acuzații", a precizat Stoica.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că aceste delațiuni au fost făcute și de diaconul Tuță Nica care, în 1949, era sub anchetă și a fost forțat să dea astfel de referințe.
Potrivit părintelui Stoica, astfel de afirmații apăreau ori de câte ori ierarhul urma să fie avansat, acestea pornind de la ofițeri de Securitate. "Cu toate acestea, PFP Teoctist era avansat ierarhic tocmai pentru faptul că în dosarele înaintate pentru promovare aprecierile erau mult mai multe și cântăreau mult mai greu decât aceste delațiuni. Un exemplu în acest sens este cel când Teoctist urma să fie numit Episcop Vicar de către Patriarhul Iustinian, adică în 1949. Atunci, Patriarhul a fost criticat că se înconjoară de legionari", a spus părintele Stoica. (Mediafax)