Stop pestei porcine africane. Se construiesc garduri și se intensifică vânătoarea mistreților
Potrivit Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE), în luna decembrie 2019, Polonia a înregistrat 55 de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți.
Boala a fost depistată la doar 30 de kilometri de granița cu Germania, a precizat unul din cei mai mari exportatori de carne de porc din Europa.
PPA nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa și Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci și a generat fluctuații majore pe piața mondială a cărnii de porc și a nutrețurilor.
Porcii mistreți răspândesc virusul și există îngrijorarea că animalele infectate cu PPA ar putea transporta boala în Germania. Situația ar putea pune în pericol exporturilor importante de carne de porc al vesticilor spre China. Țările asiatice impun adeseori restricții la importurile de carne de porc din statele afectate de PPA.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner și omologul său polonez, Jan Krzysztof Ardanowski, s-au întâlnit la Berlin și împreună au căzut de acord asupra unor noi măsuri comune, destinate să țină sub control cazurile de pestă porcină descoperite în Polonia și să împiedice răspândirea virusului în Germania, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii din Germania.
„Discuțiile includ construirea unui gard de-a lungul frontierei pentru a evita ca porci mistreți infectați să ajungă în Germania” se arată în comunicat. Cele două țări vor discuta și dacă forțele de apărare civilă din Germania vor ajuta la construirea gardului.
Autoritățile din landurile germane Brandenburg și Saxonia au început deja să construiască garduri de-a lungul frontierei cu Polonia, în încercarea de a opri porci mistreți să treacă din Polonia în Germania.
De asemenea, miniștrii Agriculturii din cele două state au căzut de acord să dea publicității o declarație cu privire la „o reducere drastică a populației de porci mistreți de exemplu prin vânătoare ca o măsură preventivă eficientă„.
Germania a relaxat deja unele restricții cu privire la vânătoarea de porci mistreți.
Potrviti informării ANSVSA din aceeași zi, la noi în țară, PPA evoluează în 257 de localități din 26 de județe, cu un număr de 611 de focare (dintre care opt focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A).
În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 576.847 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.670 de cazuri la mistreți.
Sursă foto: Pixabay