Străinii au cumpărat 1.200 hectare de pământ în Arad. Cât costă un hectar
Reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului Arad au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că numărul tranzacțiilor cu terenuri a crescut semnificativ de la începutul anului, fiind aproape egal cu cel din tot anul 2014, iar o explicație ar putea fi apariția Legii 17/2014.
Anul trecut, au fost înregistrate la Direcția pentru Agricultură 3.347 de dosare, iar între 1 ianuarie și 15 martie au fost aproximativ 3.000.
În total, din aprilie 2014, de când a apărut Legea 17, au fost tranzacționate 3.200 de hectare, iar străinii au achiziționat 1.200 dintre acestea, respectiv mai mult de o treime.
„Putem spune că de la începutul acestui an a plouat cu tranzacții. Am fost nevoiți să suplimentăm personalul care se ocupă de avizele de vânzare, dar nici acum nu facem față cu nouă oameni. E greu de explicat acest interes crescut pentru vânzarea terenurilor. E posibil să fie efectul Legii 17/2014, care îi încurajează pe fermieri să lucreze suprafețe mari, compacte, astfel că proprietarii vând și cumpără pentru a se uni. E vorba atât de persoane fizice, cât și de societăți comerciale, români și străini”, a declarat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Arad, Ioan Martin.
Autoritățile spun că un hectar în zona de deal a județului s-a vândut, în medie, cu 2.000 de euro, dar aceste tranzacții au fost puține, în timp ce în zona de câmpie prețul mediu a fost de 6.000 euro. Prețurile au ajuns, în unele situații, la aproape 10.000 de euro pe hectar. De exemplu, la Șimand, o companie a cumpărat, anul trecut, în jur de 300 de hectare, cu un preț mediu de 9.800 de euro pe hectar, pământul din zonă fiind considerat foarte fertil.
În momentul de față, cel puțin 20.000 de hectare de terenuri din județul Arad sunt deținute de străini, fie persoane fizice, fie companii, noii proprietari fiind, în general, italieni, germani și austrieci.
Ca suprafețe lucrate, nu neapărat deținute, străinii controlează aproximativ 45.000 de hectare, ceea ce înseamnă peste 12% din suprafețele lucrate în județ.
Legea 17 din 2014 – privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan – dă posibilitatea străinilor persoane fizice să cumpere terenuri în România. Totuși, legea impune dreptul de preemțiune, astfel că cetățenii care vor să vândă trebuie să anunțe autoritățile. Înainte ca un străin să cumpere un teren, dreptul de achiziție asupra suprafeței respective îl au coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini, precum și statul.